Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταστροφές στα κεράσια από βροχές και παγετό

Τα ετεροχρονισμένα καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες και οι παραγωγοί κερασιών στις Σέρρες μετρούν τις ζημίες στα δέντρα τους.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Αναστασιάδης, διαπίστωσε εκ του σύνεγγυς το μέγεθος του προβλήματος.

Στο Γάζωρο, ένα γνωστό κερασοχώρι, ο άστατος καιρός έπληξε τους παραγωγούς, οι οποίοι προβληματίζονται για το μέλλον των καλλιεργειών τους.   

Ο Παντελής Μπόζης, δήμαρχος Ν. Ζίχνης, παρατηρεί πως ο συννεφιασμένος και βροχερός καιρός δεν παραπέμπει σε άνοιξη.

Ωστόσο, το κεράσι παραμένει μια καλή καλλιέργεια, προσοδοφόρα και όπως τονίζει, αρκετοί παραγωγοί μπαίνουν στις καλλιέργειες και υιοθετούν νέες ποικιλίες, για να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα με κεράσια και οι αγρότες θα πρέπει να τις παρακολουθήσουν τις αλλαγές.

Ο κ. Μπόζης, υπενθυμίζει την γιορτή κερασιού που  θα πραγματοποιηθεί την μεθεπομένη Κυριακή, με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ξεχωριστή ποιότητα και γεύση του προϊόντος.

Ο Γιάννης Αρχοντακάκης, παραγωγός κερασιών εξηγεί ότι οι καταστροφές είναι Πανελλαδικό φαινόμενο, και όπως κάθε χρονιά υπάρχουν προβλήματα λόγω καιρού.

Συζητώντας με παραγωγούς από άλλες περιοχές ο κ. Αρχοντακάκης διαπίστωσε ότι έχουν μεγαλύτερα προβλήματα και σε κάποιες περιοχές οι ζημίες φτάνουν το 100%.

Όσον αφορά τις τιμές εξηγεί ότι τα πρώιμα κεράσια είναι πάντα πιο ακριβά. Έπειτα από μια εβδομάδα θα ισορροπήσουν οι τιμές.

Για λίγες ημέρες θα φύγουν από τον παραγωγό στα τρία ευρώ και θα φτάσουν σχεδόν σε διπλάσια τιμή στους καταναλωτές, αλλά στην συνέχεια θα πέσουν ακόμη και στο ένα ευρώ στις αγορές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More