Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταστροφική η καλοκαιρία για τα χιονοδρομικά κέντρα

Ήλθε και απήλθε. Το χιόνι του Νοεμβρίου ήταν ελάχιστο και σταμάτησε προτού καλύψει τις χιονοδρομικές πίστες, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να έχουν ακυρώσεις που αγγίζουν το 100%.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, στην Σμίξη Γρεβενών καταγράφει την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τον χειμώνα να περνά, χωρίς να πέσει νιφάδα χιονιού.

Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων και των ορεινών περιοχών απολαμβάνουν τις σχεδόν ανοιξιάτικες ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι φορείς σε τουριστικούς προορισμούς, που ευημερούν λόγω των χειμερινών σπόρ, βρίσκονται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας, που όπως φαίνεται, τείνει να γίνει μόνιμη. Υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς χιόνι, που δεν επιτρέπουν την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. Μαζί υποφέρουν και οι άλλοι τομείς, όπως τα καταλύματα και η εστίαση, εξηγεί ο ξενοδόχος Γιώργος Ντακούμας.

Τα άλλοτε χιονισμένα τοπία των Γρεβενών, αποκαλύπτουν τις κορυφές τους και εξελίσσονται σε τόπους περιπάτου και ηρεμίας, χωρίς τις συγκινήσεις των καταβάσεων. Το φαινόμενο είναι ευρύτερο και θα επηρεάσει την οικονομία των περιοχών που έχουν επενδύσει στον χειμερινό τουρισμό.

Τεράστιες εγκαταστάσεις με τελεφερίκ, λιτφ, και υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες εκατέρωθεν των ελβετικών και γαλλικών Άλπεων έχουν κλείσει και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αλλαγής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το θερμό κλίμα είναι ένας παράγοντας που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και δεν αναμένεται να καλυτερέψει. Ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που επικράτησε ως σημαντικός κλάδος οικονομικής ανάπτυξης απομονωμένων ορεινών περιοχών θα φυτοζωεί με κάποιες μικρές εξάρσεις έως ότου καταστεί ασύμφορη επένδυση. Ο πλανήτης αλλάζει και οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό που βρίσκεται επί θύραις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More