Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατεχόμενα: Συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ είχε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέντ Γιλμάζ

Την επίσκεψη Γιλμάζ στη Λευκωσία είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρέοδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουνίου, στο πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τότε ότι ορίζει τον αντιπρόεδρό του Τζεβντέντ Γιλμάζ «συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» (Kibris Isleri Koordinaynlugu) και στο πλαίσιο αυτό του ανέθεσε την ευθύνη να παρακολουθήσει την εξέλιξη των έργων που προανήγγειλε μετά τη συνάντησή του με τον Τατάρ.

Σε πολιτικό μεπίπεδο, ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό μόνο στο πλαίσιο μία λύσης δύο κρατών, στη βάση της «κυρίαρχης ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος». «Θα συνεχίσυμε να υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών» ανέφερε, τονίζοντας ότι η λύση στην Κύπρο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με την αποδοχή των πραγματικοτήτων, ενώ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ενσωματωθούν στη διεθνή κοινότητα «σπάζοντας ένα προς ένα τα εμπάργκο».

Δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα «στεναχωριέται με τις στεναχώριες» των Τουρκοκυπρίων και θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού της.

Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Αν κάποιοι εμποδίσουν την ειρήνη, θα στραφούμε σε άλλες πολιτικές

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ έκανε επίσης λόγο για «κυρίαρχη ισότητα» των Τουρκοκυπρίων. Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα των Βαροσίων, τα οποία, όπως είπε επισκέφθηκαν, ένα εκατ. επισκέπτες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση Ερντογάν να κατασκευάσει η Τουρκία κτήρια κατοικιών.

Κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Γιλμάζ επισκέφθηκε τα χρονίζοντα έργα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τα οποία ενοχλημένος ο Ερντογάν ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν θα επισκεφθεί εκ νέυο τα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος άνακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στη συνέχεια τα έργα για το νέο «προεδρικό μέγαρο» και το νέο κτήριο της «βουλής» που κατασκευάζει η Τουρκία, τα έργα στη νέα περιφερειακή οδό της Λευκωσίας και στον οδικό άξονα Λευκωσίας – Κερύνειας. Αναφέρθηκε επίσης, όπως και ο Τατάρ, στη σημασία του νέου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία, την κατασκευή 1.192 κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας, την κατασκευή νοσοκομείου 500 κλινών στη Λευκωσία και την περάτωση των έργων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More