Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιματική αλλαγή: Μελέτη ομάδας του ΑΠΘ προειδοποιεί για περισσότερες ημέρες καύσωνα μέχρι το 2050

Αυξημένες πρόκειται να είναι οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, μέχρι το 2050. Είναι ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα μελέτης της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γεωργικές καλλιέργειες.

Στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκαν έξι βασικές καλλιέργειες της ελληνικής γης: Αμπέλι, ελιά, σιτάρι, ντομάτα, βαμβάκι και πατάτα. Το 40% της ελληνικής γης σχετίζεται με τη γεωργία, από αυτό το 70% δεν εφαρμόζονται αρδεύσεις, εξαρτάται αποκλειστικά από τις κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δυσμενείς κλιματικοί δείκτες θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική μεταβολή στην εποχιακή συχνότητα τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων για την ανάπτυξη και παραγωγή βασικών καλλιεργειών της ελληνικής γεωργίας.

Η έρευνα αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη που έχει πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 11 προσομοιώσεις από κλιματικά μοντέλα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More