Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολομβία: Αρνούνται τους κυβερνητικούς όρους για παράδοση τα καρτέλ ναρκωτικών

Οι ηγέτες των καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία, αρνήθηκαν του κυβερνητικούς όρους για διάλυση των ενόπλων οργανώσεων τους και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος διαπραγματευτής της ισχυρότερης συμμορίας, Clan del Golfo δήλωσε πως αν ο τερματισμός του πολέμου των ναρκωτικών πρόκειται να γίνει μέσω της παράδοσης , ποτέ δεν θα υπάρξει “απόλυτη ειρήνη“, αλλά παρά το ότι οι εντολείς του θέλουν διαπραγμάτευση και διάλογο δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο για την παράδοση.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική που θα φέρει αυτήν που αποκαλεί «απόλυτη ειρήνη», να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, διαπραγματευόμενος με ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων συμμοριών κακοποιών όπως η Clan del Golfo, μετενσάρκωση άλλοτε ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας.

Στις διαπραγματεύσεις προτάθηκε έναντι μειωμένων ποινών να εγκαταλείψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να κρατήσουν το 6% των περιουσιών τους. Προτάσεις που έγιναν στόχος επικρίσεων από την δεξιά αντιπολίτευση αλλά και από τον γενικό εισαγγελέα.

Μία ημέρα πριν μπει το 2023 συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με πέντε ένοπλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Clan del Golfo. Όμως, τη 19η Μαρτίου, έγινε γνωστό πως αποφασίτηκε να τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της συγκεκριμένης οργάνωσης, κατηγορώντας μέλη της για επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και πολιτών, ειδικά χρυσωρύχων που δραστηριοποιούνται παράνομα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και τελευταία διαμαρτύρονται για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι αρχές.

Ο δικηγόρος – διαπραγματευτής των Καρτέλ, Ρικάρδο Χιράλδο δήλωσε σε μέσο ενημέρωσης πως οι εντολείς του προτιμούν να καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που διεξάγονται το τρέχον διάστημα με διάφορες οργανώσεις ανταρτών, όχι παραδιδόμενοι στη δικαιοσύνη.

Αν και η εμπόλεμη κατάσταση συνεχίζεται, πλέον υπάρχει αδιάκοπη επικοινωνία » ανάμεσα στα μέρη, είπε ο κ. Χιράλδο, που εκπροσωπεί ηγετικά στελέχη του καρτέλ, αρχηγός του οποίου είναι το τρέχον διάστημα ο Γιοβάνις δε Χεσούς Άβιλα, αντικαταστάτης του διαβόητου “Οτόνιελ”, γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα «Διοικητής Χαβιέρ» και «Τσικίτο Μάλο».

Μόλις στις 26 Μαρτίου το Καρτέλ ανήρτησε Μαρτίου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σύντομο βίντεο, στο οποίο ηγέτες του, ένστολοι και οπλισμένοι, απευθύνονται στον πρόεδρο Πέτρο από περιοχή της ζούγκλας.
Λένε πως συνεχίζουν να «πιστεύουν» τις «υποσχέσεις του Πέτρο για ειρήνη» παρότι, όπως το βλέπει ο «διοικητής Χαβιέρ» τουλάχιστον, «μας βρόντηξε την πόρτα».

Όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση επίσημα ‘η ανεπίσημα θα συνεχιστεί σε μια μακρά διαδικασία της οποίας τα αποτελέσματα παραμένουν δυσδιάκριτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More