Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: “Μαύρη” εργασία για τρεις δεκαετίες

Είκοσι εννιά χρόνια εκείνη και η συναδέλφισσά της εργάζονται χωρίς ένσημα. Καθημερινά από τις πέντε το πρωϊ έως τις πέντε το απόγευμα καθαρίζουν καταστήματα, χώρους αναψυχής, σκαλοπάτια πολυκατοικιών, εισόδους, διαδρόμους και πυλωτές, αλλά και σπίτια, διαμερίσματα.

«Δόξα το θεό το μεροκάματο βγαίνει» δηλώνουν γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες της εποχής. Όλο αυτό το διάστημα δούλευαν ανασφάλιστες και όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr «αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος τους».

Μόλις τον τελευταίο μήνα, από τα εικοσιένα χρόνια εργασίας της, κατάφερε να κολλήσουν τα πρώτα τους ένσημα. «Κοιτάζαμε να βγει το μεροκάματο και όταν μας έλεγαν «μαύρα» εμείς είχαμε ανάγκη και δεχόμασταν» δηλώνουν και σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι είχαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα κανείς δεν τους κολλούσε ένσημα. «Μαύρη κατάμαυρη η εργασία μας» λένε ξανά και σημειώνουν, «παίρναμε το μεροκάματό μας στο χέρι, τους ευχαριστούσαμε και σκεφτόμασταν: «Βγήκε και σήμερα το μεροκάματο για το σπίτι, για τα παιδιά που σπουδάζουν»».

Σήμερα, όσο τίποτα άλλο, ακόμη και από τον ίδιο το μισθό, θεωρούν πιο σημαντική την ασφάλεια. «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» δηλώνουν, αν και η ανασφάλιστη εργασία των είκοσι εννέα προηγούμενων χρόνων δεν ήταν επιλογή, αλλά «επιβολή», και σπεύδουν να στείλουν το μήνυμά τους στους νέους ανθρώπους «Να μην δουλέψουν ούτε μια ώρα χωρίς ασφάλεια!».

Η καθαριότητα στην Κομοτηνή είναι θηλυκού γένους. Αόρατες «σκιές» που τελειώνουν τη δουλειά πριν το ξεκίνημα της ημέρας. ¨Η αθόρυβα χέρια που σφουγγαρίζουν στο πέρασμά μας. Στα 43 τους χρόνια σήμερα συμβουλεύουν τα παιδιά τους να διεκδικούν, «να μην χαρίζονται» και μετανιώνουν που εκείνες «χάρισαν» την προσπάθειά τους «από ανάγκη» όπως λένε. «Από ανάγκη να βγει το μεροκάματο», «από ανάγκη να μην χαθεί το μεροκάματο», «από ανάγκη να βρουν ξανά μεροκάματο» κάπου εκεί, ανάμεσα σε αυτές τις «ανάγκες » και άλλες περισσότερες που περίμεναν στο σπίτι το μεροκάματο έβγαινε με πολύ κούραση και πολύ προσπάθεια, αλλά η ασφάλεια, τα ένσημα ξεχάστηκαν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More