Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λαμπρόπουλος: Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να περιοριστεί σε χειρουργικά πλήγματα

Το Ισραήλ δεν έχει επιλογή εκτός από τη χερσαία επέμβαση καθώς αν δεν το πράξει και περιοριστεί σε χειρουργικά χτυπήματα είναι σαφές ότι μπορεί να δεχθεί εκ νέου επιθέσεις από τη Χαμάς, από την  Ισλαμική Τζιχάντ, καθώς και τη Χεζμπολάχ κι αυτό γιατί η στρατηγική αποτροπής του Ισραήλ έχει ήδη καταρρεύσει, είπε, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ειδικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας που εδρεύει στη Γενεύη.

Υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ώστε η αντίδραση του Ισραήλ στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου να είναι σχετικώς αναλογική, έτσι ώστε να μην επεκταθεί η σύγκρουση και γεωγραφικά, αλλά και με τη συμμετοχή τρίτων. Αυτό άλλωστε εγγυάται και η αμερικανική παρουσία στην περιοχή», είπε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η Αίγυπτος.

 Ο πρόεδρος Σίσι είναι από τους εγγυητές τη ασφάλειας στην περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει να έχει στο έδαφός του μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ που θα διαφύγουν, τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Προβατά αν είναι πλέον απαραίτητη η χερσαία επέμβαση αφού η βόρεια Γάζα έχει ισοπεδωθεί και σκοτώνονται διοικητές της και κάτω από την επιφάνεια τη Γης, απάντησε:

 Το Ισραήλ δεν έχει επιλογή. Εάν δεν επιτεθεί με όλες του τις δυνάμεις, δεν θα μπορεί να καταστρέψει τον επιχειρησιακό βραχίονα της Χαμάς.  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει λουτρό αίματος σε αστικό ιστότόσο πυκνοκατοικημένο. 

Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει επιλογή, γιατί αν δεν το πράξει και περιοριστεί σε χειρουργικά χτυπήματα, μπορεί να δεχθεί εκ νέου επιθέσεις».

Θα πρέπει το Ισραήλ να δείξει με συγκεκριμένο τρόπο ότι υφίσταται η αποτροπή, ότι έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.  Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πληθώρα, κυρίως στον αραβικό κόσμο, που αν δει το Ισραήλ να υποχωρεί στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το εκλάβει ως αδυναμία

Η Χαμάς θέλει τη σύγκρουση ως στρατηγική στρατολόγησης

Η Χαμάς μέχρι το 2006 ήταν μια οργάνωση με 4.000 μαχητές, το πολύ. Αυτή τη στιγμή με τις εφεδρείες φτάνει σχεδόν τις 25 με 30.000. Αυτοί στρατολογήθηκαν μέσα από τους πολέμους.

 Δηλαδή η στρατηγική της Χαμάς είναι να προκαλεί πολεμική  σύγκρουση με το Ισραήλ για να μπορεί να στρατολογήσει  «νέους μάρτυρες», είπε ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, θυμίζοντας μια ρήση του Μάο:

«Χαοτική κατάσταση, υπέροχη κατάσταση. Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι το εξής ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Γιατί εκτός από τις ανθρώπινες ασπίδες, η Χαμάς έχει εξοπλιστεί και περιμένει.

Ουσιαστικά προσκαλεί το Ισραήλ να έρθει να επιτεθεί με χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα. Καταλαβαίνετε ότι αν υπάρξουν και σοβαρέςαπώλειες από τον ισραηλινό στρατό, θα υπάρχει και ζήτημα στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Ο παράγοντας Πούτιν

Η Ρωσία εκ των πραγμάτων ευνοείται από τα γεγονότα, γιατί η προσοχή της Δύσης στρέφεται από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, συνυπολογίζοντας και την αντεπίθεση των Ουκρανών, η οποία είναι στάσιμη,  σε αντίθεση με τις ενδείξεις για αντεπίθεση των Ρώσων το χειμώνα. Εάν η Δύση δεν μπορέσει να αποσοβήσει μια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή πολύ σύντομα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να εμπλακεί, έστω και εμμέσως. 

Η Ρωσία λοιπόν έχει  ένα πλεονέκτημα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι διακυβεύεταιη πολιτική ήρεμης Μέσης Ανατολής ,ε τις συμφωνίες του Αβραάμ, για εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, είπε ο αναλυτής.

 Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή Newsroom

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More