Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Νοτοπούλου: Και σήμερα και κάθε μέρα Μαζί με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία – Για μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας δίνει μια επιπλέον αφορμή για ευαισθητοποίηση και στήριξη στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία» αναφέρει σε μήνυμά της η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

και συνεχίζει: «Μας υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουμε όλοι, να δώσουμε Μαζί τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών επιλογών που κάνουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία «αόρατους».

Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

Ίσες ευκαιρίες. Να κινητοποιηθούμε υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, με επικοινωνιακούς όρους.

Παρά τις μεγαλοστομίες της, η αλήθεια είναι πως οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου).

Για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Το πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό πρέπει να επεκταθεί και αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να καλύπτει όλους τους συνανθρώπους μας με αναπηρία που το έχουν ανάγκη.

Τα 1250 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο περίπου 15% έως 18% των συνανθρώπων μας που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα κινητικό, νοητικό, αισθητηριακό, πνευματικό ή ψυχικό.

Η αναγκαιότητα του προσωπικού βοηθού για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη συμπερίληψη των συμπολιτών μας στην κοινότητα είναι επιτακτική.

Ζούμε σε πόλεις που όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες, σε κοινωνίες που όχι μόνο δεν είναι συμπεριληπτικές αλλά είναι εχθρικές προς τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους.

Είναι κρίσιμο, οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό.

Βιώνουν μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές εφάρμοσε συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση.

Να εστιάσουμε πραγματικά την προσοχή μας στους ανθρώπους με αναπηρία και να αναλογιστούμε αν κάνουμε για εκείνους όσα οφείλουμε.

Όχι μόνο όσον αφορά στις ανάγκες τους, αλλά κυρίως στις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους».

Για να καταλήξει: «Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα στις ευκαιρίες, προσβασιμότητα, σεβασμό της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων κάθε μορφής.

Μαζί να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής για όλους».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More