Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Υπό έλεγχο σε μικρό μέτωπο η πυρκαγιά – Επιστρέφουν κάτοικοι και τουρίστες στα Βατερά

Στην Ρογκάδα εντοπίζετ;αι το μικρό μέτωπο που έχει μείνει ενεργό στην Λέσβο, που το περασμένο Σάββατο χτυπήθηκε από μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από τα Βατερά.

Οι μικρές αναζωπυρώσεις το πρωί της τατάρτης 27 Ιουλίου αντιμετωπίστηκαν από την δύναμη των 86 πυροσβεστών με 21 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έχουν ανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες. Τα εναέρια μέσα εκτιμάται ότι θα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και θα κατασβέσουν το τελευταίο μικρό μέτωπο, δεδομένου ότι η ένταση των ανέμων είναι για μια ακόμα μέρα, χαμηλή.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες στα Βατερά επιστέφουν αφού άρθηκε η εκκένωση, ενώ μέχρι το μεσημέρι θα γίνει το ίδιο για Βρίσα και Σταυρό.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Χρίστος Τριαντόπουλος, στη Βρίσα, στο Σταυρό στα Βατερά όπου μίλησε με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής αλλά και με το προσωπικό της πυροσβεστικής που επιχειρεί στις αναζωπυρώσεις. Αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης στους πληγέντες τα οποία θα εξειδικευθούν από κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων που θα επισκευθούν το νησί τις επόμενες μέρες. Τα μέτρα αφορούν επιχειρηματίες, ιδιώτες αλλά και αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές στα ελαιοκτήματα. “Θα είναι ειδικό ακέτο μέτρων στην περιοχή, που έχει πληγεί δύο φορές, αφού βρέθηκε στο επίκενγτρο του καταστροφικού σεισμού του 2017” είπε ο Χ. Τριαντόπουλος.

Την περιοχή επισκέπτεται και κλιμάκιο του ΣΥΙΖΑ υπό τον Χ. Σπίρτζη.

Στην χαρτογράφηση της πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού, με τη χρήση drones, θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως τόνισε, στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας με γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Καταστροφές, Κώστας Καλαμποκίδης, για την εκτίμηση της σφοδρότητας καύσης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, καθώς και για τον σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More