Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λήμνος: Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων

Λύση στα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου αναζητούν οι φορείς του νησιού, καθώς το ζήτημα που υφίσταται από το 1995, έχει ήδη προξενήσει και την φετινή χρονιά μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειες του νησιού. Ήδη, ο Έπαρχος Λήμνου Άγγελος Βλάττας – Λαμπρινός απέστειλε αίτημα στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων.

Συγκεκριμένα, ζητά ν’ αποστείλει αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθεί στο σύνολό της η Λήμνος σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος αριθμός αγριοκούνελων στον αγροτοοικονομικό τομέα, προκαλώντας καταστροφή σε μόνιμες και εποχιακές καλλιέργειες όπως σιτηρών, ψυχανθή, αμπελιών, ελαιόδεντρων και προκαλεί ερημοποίηση των βοσκοτόπων, ώστε να ληφθούν μέτρα  για την άμεση καταπολέμηση τους.

Παράλληλα, σε άλλη επιστολή στο Διευθυντή Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου, Φώτη Κράλη ζητά να διαβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο το αίτημα για επικήρυξης του αγριοκούνελου.

Εντωμεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο Λήμνου με αγρότες και τους αρμόδιους φορείς συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει την φετινή περίοδο και κυρίως το εύρος της ζημιάς που έχει προκληθεί, για την οποία θα ενημερωθεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Έπαρχος Λήμνου ανέφερε ότι το αίτημα των αγροτών σ’ ότι αφορά στις αποζημιώσεις είναι αυτές να γίνουν σχετικά με τα όσα προβλέπονται και για τ΄ αγριογούρουνα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More