Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαύρη τρούφα για παγκόσμιο ρεκόρ στο Μπέλλες

Στα Άνω Πορόϊα Σερρών φυτρώνει η μοναδική σε άρωμα τρούφα, ένα προϊόν που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, για να περιληφθεί σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, ως ειδήμων στις ιδιαίτερες γεύσεις συνάντησε έναν κυνηγό τρούφας.

Η τρούφα είναι δυσεύρετη και πανάκριβη, όχι μόνο γιατί δεν καλλιεργείται και απαιτείται κυριολεκτικά ένα κυνήγι για να εντοπιστεί, αλλά και γιατί απαιτεί χρόνο, που δεν διαθέτουν πολλοί.  

Ο Χαράλαμπος Κουνάδης, είναι ένας από τους τρουφοσυλλέκτης, που ακολουθεί τα βήματα της Μιλού, του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου του, ο οποίος είναι ο πραγματικός κυνηγός. Με τα τρία σκυλιά της ιταλικής ράτσας Lagotto Romagnolo, μπορεί να ερευνά για τα ακριβά αγαθά της μητέρας γης στις πλαγιές του όρους Μπέλλες. Η τελευταία του ανακάλυψη, σε βάθος 30 εκατοστών, είναι μια μαύρη τρούφα βάρους 840 γραμμαρίων, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Η εξαιρετική ποιότητα της τρούφας των Σερρών οφείλεται στο χώμα, την βλάστηση, τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, εξηγεί ο κ. Κουνάδης.   

Οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση στην αγορά και ποικίλουν. Φέτος η μαύρη καλοκαιρινή κοστίζει από 300 έως και 500 ευρώ το κιλό. Κάποια είδη τρούφας μπορούν να καλλιεργηθούν εφ’  όσον προσφέρεται το χώμα στο χωράφι, αναφέρει ο τρουφοκυνηγός.

Η Tuber melanosporum, όπως ονομάζεται η μαύρη τρούφα ή γαλλική, είναι ένα είδος εγγενούς φυτού στην Νότια Ευρώπη και ένα από τα πιο ακριβά βρώσιμα μανιτάρια στον κόσμο. Το 2013 η συγκεκριμένη τρούφα κόστιζε από 1.000 έως 2.000 € το κιλό.

Οι Ρωμαίοι που κληρονόμησαν μεταξύ άλλων και τις διατροφικές συνήθειες των λαών που κατέλαβαν χρησιμοποίησαν μια ποικιλία, που αποκαλείται και «τρούφα της ερήμου». Το τερφέζ (Terfez) που καταναλωνόταν στην Ρώμη προερχόταν από την Λέσβο, την Καρχηδόνα και την Λιβύη, όπου το κλίμα ήταν περισσότερο υγρό κατά την αρχαιότητα.

Οι Σέρρες φημίζονται για πλήθος προϊόντων, τα οποία πρέπει να φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό, αλλά κάποια από αυτά καταλήγουν σε λίγα ακριβά εστιατόρια και μια μπουκιά μιας απλής ομελέτας σε ένα γαλλικό μπιστρό, αποδεικνύεται πανάκριβη επιλογή. Ωστόσο η γεύση είναι αξέχαστη. Μια νότα από φράουλες, ανάμεικτη με υγρή γη, αποξηραμένα φρούτα και μια δόση από κακάο, ελαφρώς πιπεράτη και λίγο πικρή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More