Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλώδια ποτίσματος πεταμένα στον βυθό της θάλασσας του Βόλου

Η θάλασσα μετατρέπεται σε τεράστιο σκουπιδότοπο, καθώς οι ασυνείδητοι περισσεύουν, ενώ οι προσπάθειες των ευαισθητοποιημένων που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό του βυθού είναι η μόνη ελπίδα για να επιβιώσει το θαλάσσιο βασίλειο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, αναζήτησε τα μέλη της λέσχης ειδικών δυνάμεων στον Βόλο, τα οποία ανέλαβαν την θάλασσα υπό την προστασία τους.

Η λέσχη των ειδικών δυνάμεων, που ιδρύθηκε το 2001, αποτελείται από άτομα που έχουν υπηρετήσει ως έφεδροι και μόνιμοι στις Ειδικές Δυνάμεις, Καταδρομείς, Πεζοναύτες, Αλεξιπτωτιστές κ.α.. Θέλοντας να αξιοποιήσουν τις ειδικές γνώσεις που απέκτησαν από την θητεία τους, ανέλαβαν πλήθος δράσεων. Με 200 μέλη στον Νομό Μαγνησίας δηλώνουν παρόντες σε όλα τα συμβάντα, που αφορούν τους κατοίκους.

Το περιβάλλον εξελίσσεται στον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση των ειδών και η θάλασσα είναι ο μεγάλος πνεύμονας και τροφός του πλανήτη. Ωστόσο, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι θεωρούμενοι κοινωνικά όντα, νοήμονες, εργαζόμενοι σε κάθε επαγγελματικό τομέα είναι αυτοί που θεωρούν δικαίωμά τους να εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος.   

Εκεί αναλαμβάνουν δράση τα μέλη της λέσχης. «Έχουμε σχεδιασμό για το που θα εντοπίσουμε τα σκουπίδια», εξηγεί ο  Βασίλης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της λέσχης.

Στον καθαρισμό των ακτών και του βυθού στη περιοχή της Μηλίνας συμμετείχε η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας με εθελοντές και σκάφος σε συνεργασία με τον δήμο Νοτίου Πηλίου και το Λιμεναρχείο Δυστυχώς για άλλη μια φορά η συγκομιδή ήταν τεράστια. Γεμίζουν σακούλες και απομακρύνουν τα σκουπίδια από την ακτή και τη θάλασσα. Η προσπάθεια είναι μεγάλη και μοιάζει ατελείωτη, γιατί εκείνοι που ρυπαίνουν την θάλασσα δεν ορρωδούν προ ουδενός.   

Οι παραβάτες επιλέγουν απομακρυσμένες περιοχές, όπου όμως υπάρχει πρόσβαση οδική, προκειμένου να ξεφορτώνουν τα σκουπίδια και τα πετούν στην θάλασσα.

Τα μέλη της λέσχης βουτούν και βρίσκουν στον βυθό ότι μπορεί να πεταχτεί έπειτα από μια ανακαίνιση οικίας. Παλιοί εξοπλισμοί (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια), μπάζα, αλλά και ολόκληρα ποτιστικά συστήματα από αγροτικές καλλιέργειες.  

Κάποιοι ασυνείδητοι, που πιθανότατα θα διεκδικούν και θα παραπονιούνται για διάφορα θέματα, θα διεκδικούν αποζημιώσεις για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και τόσοι άλλοι, που στην καθημερινότητα μπορεί να εμφανίζονται ως καταγγέλλοντες όποιον δεν σέβεται το περιβάλλον.   

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, της κατάληξης των σκουπιδιών στην θάλασσα, ήταν ο θάνατος από πνιγμό μιας χελώνας Καρέτα, που ενεπλάκη στα πλαστικά και τα δίκτυα των ασυνείδητων, όπως αναφέρεται.

Η θάλασσα μας επιστρέφει ότι πετάμε, τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος. Ότι παίρνει ο άνθρωπος από την φύση θα πρέπει να το επιστρέψει, και επειδή αυτό είναι αδύνατο, σε αυτό το σημείο, που έχει φτάσει η υπερεκμετάλλευση και η καταστροφή, σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες των αλόγιστων πράξεών του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More