Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελβούρνη: Διάλεξη του Παν. Γιαννούδη για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο

Σειρά διαλέξεων με θέμα «Η ιστορία των Ελλήνων στην Αυστραλία μέσα από έξι θεματικές ενότητες», συνδιοργανώνουν, το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου La Trobe, τα Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Στην πέμπτη θεματική ενότητα, που είναι η Κύπρος, καλεσμένος είναι ο Παναγιώτης Γιαννούδης JP, ΟΑΜ, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο “Μια αναδρομή των τραγικών γεγονότων του 1974 και ομάδα πίεσης των ενωμένων δυνάμεων της Κυπριακής παροικίας με την Ελληνική παροικία”.

Ο κ. Γιαννούδης, ένας από τους δεκάδες συμπαροίκους που εργάστηκαν σκληρά μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, θα αναφερθεί στις τραγικές στιγμές του Ιούλη του 1974. Θα εξιστορήσει τις συναντήσεις με τους Αυστραλούς πολιτικούς στην Καμπέρα, την επίσκεψη των Χάρη Σιαμαρή, Κώστα Ζηντίλη και Παναγιώτη Γιαννούδη στην Κύπρο στις 21 Αυγούστου 1974, τις συναντήσεις με τους Κύπριους πολιτικούς, τις επισκέψεις στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Δασάκι της Άχνας και Κολόσσι, τις συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς στην Αθήνα και την ιστορική και πολύ συγκινητική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Λονδίνο και το μήνυμα Μακαρίου προς τον Απόδημο Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Ταυτόχρονα, θα προβληθούν σκηνές από τα μαζικά συλλαλητήρια για την Κύπρο τον Οκτώβριο του 1974, τον Ιούλιο του 1975, τη μαζική επίσκεψη Ελληνοαυστραλών στο 1ο Συνέδριο Aποδήμων στην Κύπρο το 1976, την πορεία γυναικών στην Κύπρο, τις πρεμιέρες των ταινιών «Έτσι προδόθηκε η Κύπρος», και την ταινία «Μακάριος – Η μεγάλη πορεία», τον θάνατο και την κηδεία του Μακαρίου, φωτογραφίες με τους διάφορους πολιτικούς της Αυστραλίας, οι ιστορικές επισκέψεις προσωπικοτήτων Κυπρίων και Ελλαδιτών στις επετείους για την εισβολή και άλλα γεγονότα από την πολύχρονη συμμετοχή του κ. Γιαννούδη στην παροικία.

Παράλληλα, θα υπάρχει και μία έκθεση από σπάνιες φωτογραφίες από τα αξέχαστα μέρη των κατεχομένων.

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης γεννήθηκε στο χωριό Βουνί στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου το 1935. Από το 1950 εργαζόταν ως και ταμίας και βοηθός μηχανικός σε κινηματογράφους. Το 1956, μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 1958 δημιούργησε, μαζί με τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Στάθη Ραυτόπουλο την κινηματογραφική εταιρεία Cosmopolitan Motion Pictures Pty Ltd. Με τη συνεργασία του Χρήστου Λούη από το Σύδνεϋ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προβολή Ελληνικών και άλλων ταινιών. Οι δεκαετίες του 1950 και 1960 ήταν περίοδος της μαζικής μετανάστευσης, η δε ελληνική παροικία από τις πιο μεγάλες. Έπαιξε ενεργό ρόλο στην παροικία. Το 1972 έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ, και από το 2016 εώς το 2018 υπηρέτησε Εθνικός Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας. Το 1972 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, και το 1978 έγινε πρόεδρος μέχρι το 1990. Από το 1978 μέχρι το 1996 ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων). Από το 1996 μέχρι το 2003, υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΑΚ. Ήταν Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) από το 1978 μέχρι το 2003. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές και εκδηλώσεις της παροικίας και έλαβε διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Το 2013, τιμήθηκε με τον τίτλο OAM (Order of Australia Medal).

Η διάλεξη, η οποία θα δοθεί στα ελληνικά, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Συντονίστρια της σειράς διαλέξεων είναι η Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, συντονίστρια Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More