Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπεκ και Φοίνιξ: παλιοί φίλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλοκαίρι

Η συνεργασία μοιάζει τόσο φυσιολογική που η μόνη έκπληξη είναι ότι δεν έχει ξανασυμβεί: οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Μπεκ και Φοίνιξ συνεργάστηκαν για ένα νέο σινγκλ και μια καλοκαιρινή περιοδεία.

Ο τραγουδοποιός από την Καλιφόρνια συνάντησε το AFP σε μια ηλιόλουστη όχθη του ποταμού στο Παρίσι για να μιλήσει για το κοινό τους σινγκλ «Οδύσσεια» και τις επερχόμενες ημερομηνίες στη Βόρεια Αμερική.

«Πολλές φορές σε αυτές τις περιοδείες όπου βάζουν συγκροτήματα μαζί, κανείς δεν μιλάει πραγματικά. Δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση», δήλωσε ο Μπεκ.

«Για μένα είναι πιο ενδιαφέρον αν υπάρχει μια ζωή πίσω από όλα αυτά. Δεν ζητήσαμε άδεια για να το κάνουμε. Απλά το κάναμε».

Οι δεσμοί μεταξύ του γεννημένου στο Λος Άντζελες και του συγκροτήματος από τις Βερσαλλίες – ίσως η μεγαλύτερη “indie” – (μουσική που παράγεται ανεξάρτητα από εμπορικές δισκογραφικές εταιρείες ή τις θυγατρικές τους) εξαγωγή της Γαλλίας τις τελευταίες δεκαετίες, πηγαίνουν πολύ πίσω, στο ντεμπούτο τους στη δεκαετία του 1990.

«Η πρώτη φορά που άκουσα τον Beck ήταν μάλλον το “Loser” στο MTV, αλλά το τραγούδι που έπαιζα περισσότερο ήταν το “Jack-Ass”, θυμάται ο τραγουδιστής των Phoenix, Thomas Mars, αναφερόμενος σε μια επιτυχία από το σημαδιακό άλμπουμ του Μπεκ “Odelay” του 1996.

«Ήταν σαν να είχαμε έναν ξάδερφο ή αδερφό κάπου στον κόσμο».

Ο Μπεκ είπε ότι του έστειλαν το πρώτο άλμπουμ των Φοίνιξ κοινοί φίλοι, πιθανότατα τα γαλλικά electro συγκροτήματα Air ή Daft Punk.

«Στη δεκαετία του 1990 βγαίναμε από μια μακρά περίοδο hard rock και grunge και η μουσική των Φοίνιξ είχε επιρροές από τη δεκαετία του ’80 που δεν ήταν ακόμα στη μόδα. Και αισθανόταν ριψοκίνδυνο να αγκαλιάζουμε χαρούμενους ήχους των 80s», είπε.

«Ριψοκίνδυνη» ήταν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου τότε», αστειεύτηκε ο Μαρς.

Μαζί για ένα καλοκαίρι

Οι παλιοί φίλοι έκαναν παρέα στο Παρίσι, όπου ο Μπεκ ήταν απασχολημένος με τις επιδείξεις μόδας και συμμετείχε με τους Black Keys για μια εκτέλεση της επιτυχίας του “Loser” που έκανε θραύση τη δεκαετία του 1990 την περασμένη εβδομάδα.

Παίζει ένα ακουστικό σετ αυτή την Τετάρτη στο δημαρχείο της πόλης.

«Θα είμαι εγώ και μια κιθάρα και θα δούμε τι θα συμβεί», είπε γελώντας. «Ίσως να κάνω απλώς γαλλικές επιτυχίες τραγουδισμένες με μια πραγματικά απαίσια αμερικανική προφορά».

Ο Μαρς του προτείνει να τραγουδήσει το “Je t’aime… moi non plus”, το σέξι κλασικό τραγούδι της δεκαετίας του 1960 του Σερζ Γκενσμπούργκ και της Τζέιν Μπίρκιν, και «να βάλει το κοινό να κάνει τους ήχους του σεξ», κάτι με το οποίο συμφωνεί εγκάρδια ο Μπεκ.

Οι δύο φίλοι θα επανασυνδεθούν από την 1η Αυγούστου για την καλοκαιρινή περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, με τίτλο «Καλοκαιρινή Οδύσσεια».

Γιατί λοιπόν τώρα να γράψουν επιτέλους ένα τραγούδι μαζί;

Ο Μπεκ μπαίνει στη διαδικασία: «Λοιπόν, έχουμε την περιοδεία, και αποφασίσαμε να της δώσουμε ένα όνομα, και μετά ένα τραγούδι, και γιατί όχι και ένα μπλουζάκι. Και ας έχουμε και ένα εστιατόριο και ένα αερόστατο!»

Στη συνέχεια, λίγο πιο σοβαρά, προσθέτει ότι «το κάνει πιο ενδιαφέρον να έχουμε αυτά τα αντικείμενα από αυτή την εποχή όπου βρεθήκαμε μαζί για ένα καλοκαίρι».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More