Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Ανατολή: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Το καλά οργανωμένο σχέδιο και τα λάθη του ισραηλινού στρατού

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, Διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς θεωρείται ο «εγκέφαλος» που «έστησε» την εισβολή στο Ισραήλ. Μία εισβολή που προετοιμάστηκε δίχως να την αντιληφθούν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Ο «επισκέπτης» που κρύβεται εδώ και 20 χρόνια, οργάνωσε τη μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ

Το πολεμικό όνομα του Μοχάμεντ Ντέιφ είναι «επισκέπτης», γιατί κάθε βράδυ εδώ και πολλά χρόνια, κοιμάται σε διαφορετικά σπίτια των μαχητών της Χαμάς για να μην τον εντοπίσουν. Καταζητείται 20 χρόνια από τους Ισραηλινούς. Είχε γίνει στόχος αεροπορικής επιδρομής και είχε γλυτώσει. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ο άνθρωπος που τα οργάνωσε όλα.

Όπως αποκαλύπτουν πηγές της Χαμάς που μίλησαν στο Reuters, η επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ ετοιμαζόταν 2 χρόνια. Είχαν στήσει μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και μία ψεύτικη σραηλινή κοινότητα για να προπονούνται καινα εκπαιδεύονται ενώ από τις επικοινωνίες τους, άφηναν να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν να κλιμακώσουν τον πόλεμο με το Ισραήλ και μάλιστα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ενώ τώρα αποκαλύπτεται πόσες χιλιάδες ρουκέτες έχουν στην κατοχή τους.

Ένα πρόβλημα που έρχεται στην επιφάνει έιναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν μόνο ηλεκτρονικά μέσα για να παρακολουθούν τη Λωρίδα της Γάζας και όχι πληροφοριοδότες.

Πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση της Χαμάς – Ο χάρτης

Στις 6:30 του Σαββάτου άρχισε το μπαράζ ρουκετών προς πάρα πολλές ισραηλινές πόλεις. Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα του Ισραήλ, όμως δεν μπόρεσε να πιάσει όλες αυτές τις ρουκέτες. Πολλές από αυτές βρήκαν το στόχο τους. Αυτό όμως που θεωρούνταν αδιανόητο, ήταν ότι πέρασαν έτσι τα σύνορα, πράγμα που είχε αρχίσει πιο νωρίς, απότις 5:50, αναφέρει το CNN. Οι πρώτοι μαχητές της Χαμάς είχαν αρχίσει να διαλύουν συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων με μπουλντόζες.

Οι Ισραηλινοί, αν και έχουν drones, αισθητήρες και κάμερες, «πιάστηκαν στον ύπνο», γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Στον χάρτη, με το πράσινο χρώμα είναι όλα τα συνοριακά περάσματα που παραβίασαν και με το κόκκινο χρώμα όλα τα σημεία που έγιναν επιθέσεις μέσα στο ισραηλινό έδαφος.

Τι έκαναν οι τζιχαντιστές της Χαμάς;

Πήγαν στα φυλάκια, έκοψαν τις τηλεπικοινωνίες και επομένως οι στρατιώτες δεν μπόρεσαν εγκαίρως να ενημερώσουν ανώτερούς τους στα κεντρικά. Όμως φαίνεται να υπάρχει και μια ολιγωρία γιατί ακόμη και απλοί πολίτες έπαιρναν τηλέφωνο στο στρατό και άργησαν πάρα πολύ τελικά να επέμβουν.

Τα λάθη του ισραηλινού στρατού

Δύο είναι τα σοβαρά λάθη των Ισραηλινών: Πρώτον στη συλλογή πληροφοριών και δεύτερον στην απάντηση και στην οργάνωση του στρατού.

Να σημειωθεί ότι πριν από δέκα ημέρες οι Αιγύπτιοι είχαν ενημερώσει το Ισραήλ ότι κάτι πολύ μεγάλο και άσχημο ετοιμάζεται για τη Λωρίδα της Γάζας και καταγγέλλουν αδιαφορία. Το Τελ Αβίβ το διαψεύδει.

Ανάλυση: Παντελής Γκόνος | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More