Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντ. Τουσκ: Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διαθέσει δισ. ευρώ στη βελτίωση της προστασίας κατά μήκος του ανατολικού της συνόρου

Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση του ανατολικού της συνόρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσε ότι θα διατεθούν 10 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην ασφάλεια, προπάντων κατά μήκος του ανατολικού συνόρου του κράτους μέλους του NATO, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Ξεκινάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης ενός ασφαλούς συνόρου, συμπεριλαμβανομένων των οχυρώσεων και της αναδιοργάνωσης του εδάφους και του περιβάλλοντος, έτσι ώστε αυτό το σύνορο να μην μπορεί πλέον να χρησιμεύει ως πύλη για έναν πιθανό εχθρό», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία «Προστατευτική Ασπίδα Ανατολικά» έχουν ήδη αρχίσει.

Η Πολωνία συνορεύει με τη Λιθουανία και την Ουκρανία, αλλά και με τη Λευκορωσία στα ανατολικά και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα βορειοανατολικά.

Οι σχέσεις της Πολωνίας, χώρας μέλους της ΕΕ και του NATO, και της Λευκορωσίας, που είναι σύμμαχος της Μόσχας, είναι τεταμένες για αρκετό καιρό.

Τα σχέδια του Τουσκ ανακοινώνονται μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες προσφύγων να περάσουν στο πολωνικό έδαφος από τη Λευκορωσία, κάτι το οποίο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει συστηματικές απόπειρες του Μινσκ να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία με μαζική έξοδο προσφύγων.

Επίσης, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, πολλοί Πολωνοί ανησυχούν για τον κίνδυνο εισβολής στη χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More