Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξενάγηση στην ελληνική συνοικία της Μόσχας

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας διοργανώνει περιήγηση – ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας, που περιλαμβάνει την Ελληνική Συνοικία, καθώς και άλλες τοποθεσίες εγκατάστασης των ξένων κατά την περίοδο 17ου -19ου αι.

Η ξενάγηση με τίτλο: «Στα ίχνη της Ελλάδας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, ώρα 19.00,, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του περιηγητικού προγράμματος «Οι ξένοι στην πόλη».

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του, “ένα ζωντανό παράδειγμα στενών θρησκευτικών επαφών μεταξύ Πριγκηπάτου της Μοσκοβίας και ελληνικών μοναστηριών ήταν η μεταφορά-δωρεά στη Μόσχα, το 1648, αντιγράφου Εικόνας της Παναγίας των Ιβήρων, ενός από τα βασικά λείψανα του Άθω. Η εικόνα ζωγραφίστηκε κατόπιν αιτήματος του μελλοντικού Ρώσου Πατριάρχη Νίκωνα, γνωστού Φιλέλληνα. Ως ένδειξη  ευγνωμοσύνης προς τους Ιβήρους αδελφούς, το 1653 ο τσάρος Αλεξέι Μιχάιλοβιτς εκχώρησε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Ιδιαίτερη, επίσης, θέση στο ξεναγητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει η Σλάβο-γραίκο-λατινική Ακαδημία, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τη; Ρωσικής πρωτεύουσας, που ίδρυσαν το 1687 οι Έλληνες λόγιοι αδερφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.hecucenter.ru/gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More