Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: Δραματική έκκληση του Σομαλού απεσταλμένου για διεθνή βοήθεια – Στα πρόθυρα λιμού η χώρα

Δραματική έκκληση του Σομαλού ειδικού απεσταλμένου στον ΟΗΕ, για κινητοποίηση  της διεθνούς κοινότητας. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού και το εύρος της κρίσης μεγαλώνει.

Ο Αμπντιράχμαν Αμπντισάκουρ προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα σε διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις χώρες μέλη, τονίζοντας  ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν υποσχεθεί οι χώρες και των αναγκών της Σομαλίας, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών χωρίς επαρκείς βροχοπτώσεις.

Εκτίμησε ότι και η επόμενη εποχή των βροχών, που ξεκινά το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι πιο ξηρή από το κανονικό και οι ανάγκες θα αυξηθούν κι άλλο. Διέβλεψε ότι η χώρα  θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον λιμό αν δεν υπάρξει επαρκής ανθρωπιστική απάντηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 60% του 1,4 δισεκ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου για τη Σομαλία.

«Μην ξεχνάτε τη Σομαλία»

Κατά την δραματική του έκκληση για βοήθεια ο Σομαλός απεσταλμένος αναγνώρισε ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός στη διεθνή σκηνή σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, με την Ουκρανία, τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 που συνεχίζεται, την ενεργειακή κρίση, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε το Κέρας της Αφρικής και τη Σομαλία», υπογράμμισε και θύμισε στους ακροατές του ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή του 2011, όταν από τον λιμό πέθαναν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς είχε επισημάνει στις αρχές του μήνα ότι αυτή η ιστορική ξηρασία έχει φέρει τη Σομαλία στα πρόθυρα λιμού.

«Διαθέτουμε ένα πολύ μικρό παράθυρο για να ελπίσουμε ότι θα σώσουμε ζωές», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τονίζοντας πως άνθρωποι πεθαίνουν και σήμερα.

Η κατάσταση απειλεί κυρίως τα παιδιά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Unicef, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε από 386.000 σε 513.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More