Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες και εκτοπισμένοι θέλουν να επιστρέψουν  στα σπίτια τους

Έρευνα που διεξήχθη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνει ότι η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναφέρει την Τρίτη το DPA.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 9.900 ατόμων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δείχνει ότι το 65% των προσφύγων και το 72% των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για την Ευρώπη, Philippe Leclerc.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Άλλοι σχεδόν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, μεταξύ των λόγων για τους οποίους οι Ουκρανοί πρόσφυγες και εκτοπισμένοι δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους είναι η έλλειψη προοπτικών εύρεσης εργασίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εξαπέλυσε μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Μόσχα ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να προστατεύσει τη ρωσόφωνη κοινότητα σε αυτή τη χώρα.

Πηγή: Agerpres.ro

Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More