Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αρχιτέκτονες του «νέου» Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην ΕΡΤ – «Ο κήπος ενισχύεται»

Στις αλλαγές που δρομολογούνται στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέρθηκαν μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή PRIME του ERTNEWS ο αρχιτέκτονας το έργου και συνεργάτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη, Σταύρος Γυφτόπουλος και ο συναίτερος αρχιτέκτοντας του “Chipperfield Architects” στο Βερολόνο, Alexander Schwarz.

Όπως εξήγησε ο κ. Γυφτόπουλος, στην ουσία προστίθεται ένα καινούργιο μουσείο, μια επέκτασή του, ένα πολύ σημαντικό κτίριο το οποίο «θα έρθει να συνδιαλλαγεί με το παλιό ιστορικό κτίριο».

Παρόλα αυτά, εξήγησε – μεταξύ άλλων: «Ο κήπος δεν χάνεται, ενισχύεται και παραμένει στη θέση που βρίσκεται, αλλά ανεβασμένος πιο ψηλά από το επίπεδο του δρόμου της Πατησίων. Δημιουργείται μια βάση, μια βάση που είναι ένας πραγματικά πολύ ουσιαστικά σχεδιασμένος κήπος, και έρχεται πάνω σε αυτόν να προβάλει το ιστορικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου».

Με αφορμή το γεγονός ότι αρκετά κτίσματα της Αθήνας έχουν τα αποτυπώματα ενός Γερμανού αρχιτέκτονα, ο κ. Schwarz σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό να βλέπουμε αυτή τη σχέση ανάμεσα στη Γερμανία, ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Αυτό ξεκίνησε το 19ο αιώνα με τη γερμανική ρομαντική φιλελληνική κίνηση και αυτό συνεχίστηκε και φυσικά με τη δημιουργία ενός ιδανικού κέντρου με κέντρο την Ακρόπολη. Η Αθήνα, βεβαίως, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα, ξέφυγε τελείως αυτά τα σύνορα που δημιουργήθηκαν και που είχε φανταστεί η Γερμανική Ακαδημία. Και πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον να ακολουθούμε αυτή την ιδέα του “πινγκ – πονγκ των ιδεών” ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα. (…)

Ουσιαστικά παίρνουμε το κτίριο και το επεκτείνουμε μέχρι το δρόμο, προσαρμόζοντας την τοπογραφία έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια οριζόντια είσοδο από τον δρόμο προς το μουσείο, έτσι ώστε να γίνει διαφανές και “προσβάσιμο στον 19ο αιώνα”».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More