Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι φλόγες του πολέμου πλησιάζουν το Λίβανο-Ποιες πιθανότητες υπάρχουν για γενικευμένο πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ

Tα διπλά χτυπήματα με την εκτέλεση στη Βηρυτό του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι και την πολύνεκρη επίθεση στο μνημόσυνο του Σουλεϊμανί στο Ιράν κάνουν ακόμη πιο ασταθείς τις ήδη διαταραγμένες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και εκτός Γάζας. Η κατάσταση που έχει επικρατήσει στο Λίβανο από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα και ειδικά μετά την εκτέλεση του Αλ Αρούρι, καθώς και οι πιθανότητες μιας γενικευμένης σύγκρουσης της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ είναι τα θέματα που αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Βηρυτό Ουαλίντ Ελίας.

Κατόπιν όλων αυτών, εξετάζεται κατ’ αρχήν στη συζήτηση ποια είναι τα αισθήματα στον Λίβανο : Ανησυχία και φόβος για γενικευμένο πόλεμο που θα τον εμπλέξει κι αυτόν για ακόμη μια φορά ; Διάθεση για αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους ; Διάκριση του Παλαιστινιακού ζητήματος από τη Χαμάς ; Κατανόηση, τουλάχιστον από μέρος της κοινωνίας, της στάσης επίσης του Ισραήλ, δεδομένης της δύσκολης προϊστορίας του Λιβάνου με τους Παλαιστινίους ; Στάση των Λιβανέζων αναλόγως της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν ;

Να σημειωθεί πως η επίσημη κυβέρνηση του Λιβάνου υπήρξε από την αρχή της κρίσης ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στο Ισραήλ. Ωστόσο μετά την εκτέλεση του Αλ Αρούρι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που όλες οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μας ζητούν να χαλιναγωγήσουμε τη Χεζμπολάχ και να την αποτρέψουμε από το να προκαλούν προβλήματα, τώρα βλέπουμε προβλήματα να έρχονται από το Ισραήλ και φοβόμαστε ότι το αυτό για να αντισταθμίσει την αποτυχία του στη Γάζα, προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο». Επίσης, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε με τη σειρά του το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σύρει τη χώρα του «σε μια νέα φάση της αντιπαράθεσης».

Και φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν με την περίπτωση μιας γενικευμένης σύγκρουσης της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, η οποία, ωστόσο, είναι μετρημένη όλο αυτό τον καιρό. Ακόμη και μετά την εκτέλεση του Αρούρι, ο πνευματικός αρχηγός της Χεζμπολάχ σεΐχης Νασράλα τόνισε ότι η οργάνωσή του έχει επιδείξει μετριοπάθεια (εννοώντας τις μέχρι τώρα περιορισμένες αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις του Ισραήλ σε Νότιο Λίβανο και Β.Ισραήλ) και πως θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο αν ο Λίβανος δεχθεί εισβολή του ισραηλινού στρατού. Η λογική λέει πως το Ισραήλ δεν θα επιθυμούσε ένα δεύτερο μέτωπο, με ανοικτό αυτό στη Γάζα, Υπάρχει, όμως και μια σχολή σκέψης που θέλει να επιβάλει ξανά μια σκληρή ζώνη ασφαλείας νοτίως του ποταμού Λιτανί. Επίσης, τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν τα φονικά πυρά που αντάλλαξαν Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Αραγε τα γεγονότα αυτά, αυξάνουν τις πιθανότητες μιας νέας σύγκρουσης Ισραήλ-Λιβάνου-Χεζμπολάχ, όπως το 2006 ;

Στη συζήτηση εξετάζεται επίσης τι απομένει, κατόπιν όλων αυτών, από την κυριαρχία του κράτους του Λιβάνου. Το Ισραήλ όποτε κρίνει βάλει από εδάφους και αέρος σε σημεία της χώρας που θεωρεί ότι υπάρχουν απειλές και τώρα προφανώς βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στην ίδια τη Βηρυτό, κάτι το οποίο είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Από την άλλη η Χεζμπολάχ αφενός έχει υπό την προστασία της τους εκπροσώπους της Χαμάς,, αφετέρου κινείται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας, ειδικά στο Νότο, αλλά και σε περιοχές όπως τα νότια προάστια της Βηρυτού. Άλλωστε οι ένοπλες δυνατότητες της Χεζμπολάχ είναι κατά πολύ υπέρτερες του επίσημου στρατού του Λιβάνου. Κι επιπλέον η χώρα με μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να αποκτήσει μόλις τον Σεπτέμβριο του ’21 μια ασθενή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μικάτι, ο οποίος μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2022 εκτελεί εν μέρει και καθήκοντα Προέδρου της χώρας, αφού υπάρχει αδυναμία εκλογής κάποιου μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Αούν.

Επιπλέον, εκτός από τη διαρκή στρατιωτική και γεωπολιτική κρίση της περιοχής και την πολιτική αστάθεια, ο Λίβανος από το 2019 ζει μια σχεδόν οικονομική κατάρρευση, με υπερχρέωση, μεγάλη υποτίμηση της λίρας, αδυναμία τραπεζικών αναλήψεων κλπ. Η κατάσταση αυτή, η οποία χειροτέρευσε με την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο το 2020, την πανδημία και τελευταία τη σύγκρουση στη Γάζα, μεταφράστηκε σε φτωχοποίηση και μεγάλη ανέχεια του 80% του πληθυσμού. Έτσι, ο Ουαλίντ Ελίας ερωτάται ποια είναι τώρα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, πέραν των εμπλοκών του πολέμου. Τέλος, μετά τη εκτέλεση Αρούρι υπάρχει ανησυχία για τους δυτικούς που βρίσκονται στο Λίβανο και που μπορεί να αποτελέσουν στόχους αντιποίνων, λόγω της υποστήριξης των κρατών τους στο Ισραήλ. Η συζήτηση καταλήγει με το τι συμβαίνει στη χώρα με την εναπομείνασα ελληνική κοινότητα του Λιβάνου κι αν διατρέχει παρόμοιους κινδύνους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More