Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δημήτρης Μυράτ σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την «Θεατρική Εβδομάδα» του 1977 (video)

Ο Δημήτρης Μυράτ (1908-1991), γόνος θεατρικής οικογένειας, γιος του Μήτσου Μυράτ και της Χρυσούλας Κοτοπούλη (αδελφής της Μαρίκας) υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, θιασάρχης, θεωρητικός και δάσκαλος. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με τον οποίο συνεργάστηκε ως το 1956, εκτός από τα χρόνια 1947-1950, οπότε υπήρξε πρωταγωνιστής του Βασιλικού (μετέπειτα Εθνικού) Θεάτρου. Αρχές δεκαετίας ’50 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Κοτοπούλη ενώ από το 1956 και μετά ιδρύει προσωπικό θίασο με τη σύζυγό του ηθοποιό Βούλα Ζουμπουλάκη, για τον οποίο σκηνοθέτησε πάμπολλα έργα, στο “Θέατρο Αθηνών”.

Δίδαξε επίσης πολλά χρόνια στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και υπήρξε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Πνευματικός άνθρωπος, λόγιος με πλατιά και βαθιά κλασική παιδεία, ο Μυράτ είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο: Ξεφυλλίζοντας τ’ αρχαία κείμενα (1970), Ο καλός άνθρωπος από το Άουγκσμπουργκ (1974), κριτική βιογραφία του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Η αγωγή του λόγου (1979), Αγαπημένα πρόσωπα και ιδέες (1980). Μετέφρασε επίσης πλήθος κλασικά και σύγχρονα έργα.

Για την προσφορά του στο θέατρο, τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία όπως το 1983, στο Διεθνές Συνέδριο Πιραντελλικών Σπουδών στον Ακράγαντα της Σικελίας, με το “Βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη πιραντελλικών έργων εκτός Ιταλίας”.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την ενημερωτική εκπομπή «Θεατρική Εβδομάδα» της δεκαετίας του 1970. Η Δανάη Στρατηγάκη συναντά τον Δημήτρη Μυράτ στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1977 όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι «Διάλογοι» του Πλάτωνα στο θέατρο από τον θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
«ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ», 1977

Ενημερωτική πολιτιστική εκπομπή της ΕΡΤ των ετών 1977-1980 με θέμα την εβδομαδιαία θεατρική δραστηριότητα, που επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη. Πρόκειται για ένα “θεατρικό ημερολόγιο” που κάθε εβδομάδα για λίγα λεπτά ενημερώνει τους θεατές για ό,τι συμβαίνει στο χώρο της “Ζωντανής Τέχνης” (Θέατρο, όπερα, μπαλλέτο, τραγούδι, μουσική κλπ). Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν αφιερωμένη στη θεατρική Αθήνα του φθινοπώρου του 1977 και παρουσίαζε τα έργα που έκαναν πρεμιέρα στις αθηναϊκές σκηνές το φθινόπωρο του 1977 και εγκαινίαζαν τη θεατρική σεζόν 1977-1978.

Η έναρξη της χειμερινής σεζόν του Θεάτρου Αθηνών έγινε με την παρουσίαση του έργου  “Πλατωνικοί Διαλόγοι” που ανέβηκε από τον Θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, κάνοντας επίσημη πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1977. Ο θιασάρχης Δημήτρης Μυράτ μετέφρασε και διασκεύασε για τη σκηνή τέσσερις διαλόγους του Πλάτωνα: “Απολογία του Σωκράτη”, “Συμπόσιο”, “Ευθύφρονας”, “Φαίδωνας”. Ο Δημήτρης Μυράτ ενσάρκωνε τον Σωκράτη.

Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται συνέντευξη του Δημήτρη Μυράτ τον οποίο η Δανάη Στρατηγάκη συναντά στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών. Ο ίδιος μιλάει για το ανέβασμα του έργου που για πρώτη φορά επιχείρησε ύστερα από δεκαετή προετοιμασία και αναφέρεται στους συντελεστές της παράστασης. Δίνονται πληροφορίες για το θέμα του έργου και προβάλλονται αποσπάσματα από την παράσταση με τους Δημήτρη Μυράτ και Βούλα Ζουμπουλάκη.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Δανάη Στρατηγάκη

Ημερομηνία προβολής: 4 Νοεμβρίου 1977

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More