Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ

Από τις 5 έως και τις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ίδρυμα Ευγενίδου, το 18ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨΨ). Είναι το πρώτο δια ζώσης συμπόσιο μετά την πανδημία. Προσκεκλημένοι ομιλητές o διεθνούς φήμης Βραζιλιάνος ψυχαναλυτής Ρούσβελτ Καρσόλα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Σαράντης Θανόπουλος, και η διακεκριμένη διεθνώς ψυχαναλύτρια, Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ. Τίτλος του συνεδρίου:«Ονειρεύεσθαι και Πράττειν». Η ΕΕΨΨ με την αδιάλειπτη παρουσία της στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πεδίο της ψυχαναλυτικής σκέψης από το 1977 μας προσκαλεί να σκεφτούμε πάνω στην αντίθεση, αλλά και τη σχέση μεταξύ «ονειρεύεσθαι» και «πράττειν».

«Το όνειρο απετέλεσε από τις φροϋδικές απαρχές της ψυχανάλυσης το 1900, τον βασιλικό δρόμο για το ασυνείδητο. Είναι ένας δρόμος που απαιτεί τη δυνατότητα του υποκειμένου για ψυχική επεξεργασία, ώστε το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το “πράττειν” θα ορισθεί εξαρχής με έναν αντιθετικό τρόπο: “πράττειν” αντί “ενθυμείσθαι”. Όμως η εξέλιξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πρακτικής θα προσπαθήσει, ακόμη και όταν οι ασθενείς έχουν “όνειρα που δεν μπορούν να τα ονειρευτούν”, να πλησιάσει το “ονειρεύεσθαι” μέσω της ασυνείδητης και συνειδητής ψυχολογικής επεξεργασίας», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΕΨΨΨ, Χαρά Καραμανωλάκη.

«Στις εισαγωγικές διαλέξεις για την ψυχανάλυση (1915-1917), ο Freud γράφει «Δεν γνωρίζετε ότι όλες οι παρεκτροπές και υπερβάσεις που ονειρευόμαστε τη νύχτα διαπράττονται καθημερινά στην πραγματική ζωή από ανθρώπους σε εγρήγορση; Τι άλλο κάνει εδώ η ψυχανάλυση εκτός από το να επιβεβαιώνει την παλαιά ρήση του Πλάτωνα, ότι οι καλοί είναι εκείνοι που αρκούνται να ονειρεύονται αυτό που οι άλλοι, οι κακοί, κάνουν στην πράξη; Το απόσπασμα αυτό, γραμμένο την εποχή που ο «μεγάλος πόλεμος καταστρέφει την Ευρώπη», που η ωμή βία και η απώλεια κυριαρχούν, εμφατικά αναδεικνύει ζεύγη αντιθέτων καλοί-κακοί, ύπνος-εγρήγορση, ονειρεύεσθαι-πράττειν», λέει η Χαρά Καραμανωλάκη, επισημαίνοντας ότι «σε μια δύσκολη εποχή, που μια πανδημία και ένας άλλος πόλεμος ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω μας, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις δύο αυτές έννοιες είναι ακόμη πιο σύνθετη».

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΨΨ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More