Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Κάιρο

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου η Ελληνική γλώσσα γιορτάστηκε στο Κάιρο με μια λαμπερή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο ήταν κατάμεστο από Έλληνες, αλλά και Αιγύπτιους φιλέλληνές που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο  κάλεσμα του.

Την γιορτή συντόνιζε ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους έδωσε τον λόγο στον Έλληνα Πρέσβη και Πρόεδρο του «Πολιτιστικού» κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για τον χαιρετισμό του.

«Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί να υπάρχει μια ξεχωριστή παγκόσμια μέρα για την Ελληνική γλώσσα. Πριν επιχειρήσω να απαντήσω, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, δίνοντας στην συνέχεια την δική του εκδοχή «Ποιο είναι το νήμα που συνδέει την Ιλιάδα του Ομήρου με το «Άξιον Εστί» του Ελύτη, την λυρική ποίηση των Αρχαίων Ελλήνων με το έργο του Καβάφη και του Σεφέρη, την Αντιγόνη του Σοφοκλή με τον «Ακάθιστο Ύμνο» και τον Παπαδιαμάντη. Η απάντηση είναι μία. Όλα είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα. Αυτή η αδιάσπαστη και αδιατάραχτη ενότητα χιλιετιών της Ελληνικής γλώσσας, η οποία με μια θαυμαστή προσαρμοστικότητα και εξέλιξη μπόρεσε να εκφράσει όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα του πνεύματος και να φτάσει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα»

Η κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και εκπρόσωπος της Ε.Κ.Κ. στο «Πολιτιστικό Κέντρο» στον δικό της χαιρετισμό, μετέφερε προς όλους τις ευχές της Διαχειριστικής Επιτροπής και του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή. Στην συνέχεια, αφού έκανε μια αναφορά στην οικουμενική διάσταση της γλώσσας μας, αναφέρθηκε στην ενεργή σχέση και έγνοια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με την γλώσσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαιτέρως εμείς οι Αιγυπτιώτες δώσαμε μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της γλώσσα μας”.

Τους δικούς τους ξεχωριστούς χαιρετισμούς στην Ελληνική γλώσσα έδωσαν στην συνέχεια ο Δρ. Χισάμ Νταρουίς από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ο Δρ. Τάρεκ Ραντουάν υπεύθυνος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ. Ευχαρίστησαν από καρδιάς την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες καθηγητές που διδάσκουν την γλώσσα μας στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια, συμβάλλοντας, όπως είπαν, καθοριστικά στην πολιτισμική ώσμωση μεταξύ των δύο λαών.

Ενδιάμεσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, αλλά και Αιγύπτιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καΐρου και του Αλ Άζχαρ διάβασαν ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη, του Βρεττάκου, του Καβάφη και του Τίτου Πατρίκιου.

Η βραδιά έκλεισε με Ελληνική μουσική με τις κυρίες Μπιόργκ Οσκαρσντότιρ στο βιολί και Δώρα Μάστακα στο σαξόφωνο και τον κύριο Γιώργο Γκλάβα στην κιθάρα, να ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη και του Μανώλη Χιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι τα καθήκοντα της θέσης του Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Μελχροινούδης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More