Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ιταλικός Τύπος για την αναβάθμιση της Ελληνικής επενδυτικής βαθμίδας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το ενδιαφέρον του Ιταλικού Τύπου προκάλεσε η είδηση της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Η εφημερίδα La Stampa τονίζει πως “πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση από έναν εκ των τριών κυριοτέρων οίκων αξιολόγησης, από τότε που η χώρα συγκλονίστηκε από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία και πλέον.”
Μάλιστα η Corriere della Sera προσθέτει πως “η προώθηση του διεθνούς οργανισμού δεν είναι η μόνη θετική ένδειξη ενός ελληνικού ‘μικρού θαύματος’: το 2024 η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, ενώ το ελληνικό spread είναι εδώ και καιρό χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας”.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως “η βελτίωση της αξιολόγησης δεν είναι τυχαία” εφόσον “η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο έτος μιλούν για +2,6%” και προβαίνει σε μια σύγκριση με τα Ιταλικά δεδομένα, τα οποία βλέπουν την ανάπτυξη να κυμαίνεται “μεταξύ 0,6 και 0,8%”.

Επίσης, η Corriere della Sera αναφέρεται και στο γεγονός πως “η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών bunds” (τη Δευτέρα) “ήταν 140 μονάδων, έναντι 200 της Ιταλίας” το οποίο “σημαίνει ότι για τους διεθνείς επενδυτές αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μικρότερο κίνδυνο από την Ιταλία”.

Η Corriere della Sera σημειώνει πως “η μάζα του ελληνικού χρέους παραμένει υψηλή, στο 160% του ΑΕΠ, αλλά μειώνεται σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το 2018 ήταν στο 187)”.
“Η ελπίδα και η δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη” συνεχίζει η εφημερίδα “είναι να προχωρήσει σε αυτή την πορεία ανάκαμψης μέσω ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης”.

Τέλος, για το αποτέλεσμα της αναβάθμισης της Ελληνικής επενδυτικής βαθμίδας και τις επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων μίλησε και το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, το οποίο παρακολουθεί με προσοχή την αγορά της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.
Το AGI σχολιάζει πως, παρά την αναβάθμιση από την S&P “σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν πανηγυρίζει, καθώς βαραίνουν οι φόβοι για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και συμπαρασύρει στο κόκκινο τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More