Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην προεδρία – Δεν παραδέχεται την ήττα ο Μπολσονάρο

Από τη φυλακή, πίσω στην προεδρία, επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βραζιλίας ο κεντροαριστερός Λούλα ντα Σίλβα, έπειτα από δύο θητείες στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, που τον οδήγησαν στη φυλακή, με κατηγορίες διαφθοράς. Στις πιο πολωμένες εκλογές που έγιναν ποτέ στη χώρα, ο Λούλα κατάφερε να επικρατήσει οριακά του ακροδεξιού Μπολσονάρο, ο οποίος ακόμα δεν έχει παραδεχτεί δημόσια την ήττα του.

Δώδεκα χρόνια μετά, ο αριστερός Λούλα επιστρέφει και πάλι στην προεδρία της Βραζιλίας.

Για τον 77χρονο πρώην μεταλλωρύχο, που το 2018 πέρασε το κατώφλι της φυλακής λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο διαφθοράς- για το οποίο στη συνέχεια αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο- ήταν η «Νεκρανάστασή» του!

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε: «Προσπάθησαν να με θάψουν ζωντανό. Αλλά βρίσκομαι εδώ, είμαι εδώ για να κυβερνήσω τη χώρα (και να τη βγάλω) από μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Νικήσαμε τον φασισμό, νικήσαμε τις προκαταλήψεις, την ομοφοβία, τη βία και το μίσος, ό,τι είναι κακό σε αυτή τη χώρα».

Νίκησε με 50,9% των ψήφων έναντι 49,1ενός % του ακροδεξιού Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος για ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρέμενε «άφαντος». Με δάκρυα στα μάτια, οι υποστηρικτές του υποδέχθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

EPA/Sebastiao Moreira

«Ένας ηττημένος Πρόεδρος θα μου είχε ήδη τηλεφωνήσει για ν’ αναγνωρίσει την ήττα του. Ακόμη, δεν έχει τηλεφωνήσει», δήλωσε ο Λούλα Ινάσιο Ντα Σίλβα.

Ο Μπολσονάρο, γνωστός και ως «Τραμπ των Τροπικών», το τελευταίο διάστημα αμφισβητούσε- χωρίς στοιχεία- την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος. Η «σιγή» του προβληματίζει ως προς τις προθέσεις του αναφορικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας.

«Έκανε σε πολλά πράγματα λάθος (ο Λούλα) και δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Η Βραζιλία υπήρξε θύμα ληστείας στο παρελθόν», δηλώνει ένας ψηφοφόρος του Μπολσονάρο.

Το βέβαιο είναι ότι ο Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παραλαμβάνει μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, με 33 εκατομμύρια Βραζιλιάνους αντιμέτωπους με την πείνα.

Την νίκη του χαιρέτησαν ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο ενώ συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More