Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ν. Χαραλαμπίδης της Greenpeace στην ΕΡΤ για τις πυρκαγιές στην Χαβάη – Τα αίτια και ο ανθρώπινος παράγοντας

Οι πυρκαγιές που καίνε τις τελευταίες μέρες στο νησί Μάουι της Χαβάης είναι από τις πιο θανατηφόρες στις ΗΠΑ καθώς έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 80 νεκρούς. Οι φωτιές κινήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι να πηδήξουν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Για το καταστροφικό περιστατικό μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Όσον αφορά τις αιτίες της πυρκαγιάς ο κύριος Χαραλαμπίδης έδωσε έμφαση τόσο στην κλιματική κρίση όσο και στον ανθρώπινο παράγοντα. Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι το νησί της Χαβάης έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν, αναφέρθηκε σε τρεις κύριους παράγοντες: «Αρχικά υπάρχουν νέα φυτά στο νησί τα οποία καίγονται πολύ πιο εύκολα καθώς το οικοσύστημα της Χαβάης, σε αντίθεση με το μεσογειακό οικοσύστημα δεν είναι ένα οικοσύστημα το οποίο καίγεται και αναπαράγεται μετά από κάθε εικοσαετία, τριακονταετία κλπ. Άρα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε σταθερά όλο και πιο ψηλές θερμοκρασίες. Το τρίτο είναι ότι έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά ξηρασίας».

Η ξερή βιομάζα λοιπόν σε συνδυασμό με την τουριστική δραστηριότητα και τις μάζες αέρα που προκαλούν κυκλώνες λίγο μακριά από το νησί, έκαναν την φωτιά να κινηθεί με τεράστια ταχύτητα.

Ο κ. Χαραλαμπίδης επισήμανε πως αυτές οι φωτιές μας θυμίζουν αρκετά τις δικές μας πυρκαγιές των τελευταίων ετών: «Κάθε εικόνα, κάθε είδηση που διάβαζα απ΄τη Χαβάη, μου έφερνε στο νου δικά μας περιστατικά των τελευταίων ετών. Κόσμο που πηδάει στη θάλασσα. Το λιμενικό τους βρίσκει μετά από ώρες στην ακτή. Μπορούσα να κάνω και συγκρίσεις και να δω κάποιες διαφορές σε σχέση με το πόσο οργανωμένη είναι η τοπική κοινωνία αλλά είχαμε και πολλές ομοιότητες».

Έπειτα μετέφερε την συζήτηση στις πυρκαγιές της χώρας μας και τόνισε πως δεν πρέπει να γίνουν κανονικότητα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε το σχεδιασμό μας όλο αλλά σχεδιασμός αυτός αφορά πλέον και τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τις τουριστικές περιόδους. Η περίοδος Ιούλιος Αύγουστος συνήθως είναι μία επικίνδυνη περίοδος. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Την αφορά επειδή ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό και προφανώς ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε πόση είναι η ζημιά που έγινε στη Ρόδο».

Πρέπει δηλαδή η ζημιά που έγινε στην Ρόδο να αλλάξει τα δεδομένα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Και στη Ρόδο, αν θυμάστε, η πυρκαγιά δεν ήταν τελικά από τον ουρανό. Η Ρόδος είχε ξανακαεί το 1992, ξανά το 1987. Εμείς συνεχίζουμε όμως.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More