Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ρόλος του Ερντογάν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς – «Προσπαθεί να βρει χρυσή τομή, χωρίς αυτό να νομιμοποιεί τη Χαμάς»

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει μια χρυσή τομή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νομιμοποιεί τη Χαμάς (…) Υπάρχει και μια ταύτιση συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων γειτονικών χωρών. Δεν θέλουμε να επεκταθεί αυτός ο πόλεμος, δεν το θέλουμε με τίποτα», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Τριανταφύλλου στην εκπομπή “ΕΡΤNEWS UPDATE” και τον Χρήστο Παγώνη, αναφορικά με το ρόλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον πόλεμο Ισράηλ – Χαμάς.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η Συρία είναι μια χώρα παρίας που όλοι την πολεμούν, νομίζω ότι θέλει να αποτρέψει γιατί φοβάται πάρα πολύ. Γιατί ακούμε ότι πέφτουν ρουκέτες κατά καιρούς στο βόρειο Ισραήλ και μετά μαθαίνουμε ότι δεν ήταν όσες κυκλοφορεί στο Τύπο, ότι έχουν πέσει, αλλά νομίζω αυτό είναι. Θέλει να σιγουρευτεί το Ισραήλ ότι θα πολεμήσει δύο σε δύο μέτωπα».

Για τον εφοδιασμό στη Γάζα, τόνισε: «Ανεφοδιασμός γινόταν μέσω Αιγύπτου και γι’ αυτό υπήρχε και η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% τουλάχιστον, από το Ισραήλ. Τώρα το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κυκλοφορεί ότι αποφάσισε η Τουρκία να πάει να εφοδιάσει τη Γάζα χωρίς να πάρει την άδεια του Ισραήλ και θα δούμε τι αυτό σημαίνει».

Για τα διακυβεύματα της εισόδου και τον ρόλο του Ερντογάν, σημείωσε:

«Τα διακυβεύματα νομίζω είναι αν μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή με την επιστροφή των ομήρων. Και να κάνει πίσω, ενδεχομένως στο Ισραήλ. Από εκεί πέρα παίζεται όλο το παιχνίδι αυτή τη στιγμή. Γιατί έχει έχει ένα φοβερό όπλο στα χέρια της αυτή τη στιγμή ηΧαμάς που είναι οι 150 όμηροι. Από κει και πέρα είναι και η πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Μπορεί να τα λέει όλα ο κ. Ερντογάν, αλλά αυτά τα λέει και ο Ύπατος Αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας “Στηρίζουμε Ισραήλ”. Στηρίζουμε το Ισραήλ, αλλά πρέπει να προσέχουμε τι διαπράττουν οι διάφορες πλευρές στην Γάζα αυτή τη στιγμή γιατί είναι στα όρια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και άλλων συνθηκών, να αποτρέψει τον ανεφοδιασμό, να βομβαρδίζει άμαχους πληθυσμούς και ούτω καθεξής.

Προσπαθεί να βρει μια χρυσή τομή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νομιμοποιεί τη Χαμάς. Εκεί παίζεται όλο το παιγνίδι και βεβαίως υπάρχει και μια πίεση. Εδώ πέρα υπάρχει και μια ταύτιση συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων γειτονικών χωρών. Δεν θέλουμε να επεκταθεί αυτός ο πόλεμος, δεν το θέλουμε με τίποτα.

(…) Βλέπουμε και μια αλλαγή ρητορικής από πλευράς του προέδρου Ερντογάν με αφορμή και την εμφάνιση του αεροπλανοφόρου Τζέραλντ Φορντ στην Ανατολική Μεσόγειο.

(…) Εδώ μιλάς τώρα για μια τρομοκρατική οργάνωση. Μπορεί η Τουρκία να μην τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί το Ιράν να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν είναι κράτος και είναι λίγο δύσκολο να τα βάλεις όλα στη ζυγαριά».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More