Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της γέφυρας των Σερβίων                     

Από το 2020 εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων, αλλά και των ειδικών για τις ανωμαλίες που διαπιστώθηκαν στο οδόστρωμα επάνω στην γέφυρα των Σερβίων.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   

Καμιά κατασκευή, κανένα τεχνικό έργο δεν είναι αιώνιο. Όλα βιώνουν την φθορά του χρόνου και όλα χρειάζονται παρεμβάσεις. Από το 1995 δεν έχει γίνει συντήρηση στο έργο που μετρά 50 χρόνια ζωής.

Ως τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας, με μήκος 1372 μέτρα, η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1976, σχεδόν ταυτόχρονα με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Ωστόσο μισός αιώνας ζωής, γερνά και τα σίδερα. Το πέρασμα του χρόνου, οι περιβαλλοντικές καταπονήσεις και τα φορτία που δέχθηκε η γέφυρα, την καθιστούν λιγότερο λειτουργική και περισσότερο ανασφαλή για την κυκλοφορία.

Για αυτόν τον λόγο αρχικά ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως εξηγεί η Κατερίνα Δαδαμόγια, αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης. Η τοποθέτηση βραχίονα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θεωρείται η πιο γρήγορη και οικονομική λύση, καθώς το κόστος υπολογίζεται γύρω στις 150.000 ευρώ, έως ότου προχωρήσουν οι επόμενες μελέτες, καθώς εξετάζεται και η στατικότητα της γέφυρας.

Οι εργασίες ξεκινούν μετά την δημοπράτηση του έργου, σε περίπου ένα μήνα και σε δυο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Ακολούθως θα επανεξεταστεί και η χρησιμοποίηση των φαναριών, που αποτρέπουν την επιβάρυνση της γέφυρας με μεγάλα φορτία. Όπως τονίζει η κ. Δαδαμόγια, αυτό δεν σημαίνει πως η γέφυρα είναι επικίνδυνη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More