Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κούκλες μετατρέπονται σε διονυσιακές μορφές

Οι γνωστές κούκλες μπάρμπι με τις οποίες μεγάλωσαν δεκάδες γενιές, βρήκαν μια νέα χρήση ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές, που χρησιμοποιούντο κατά την διάρκεια των διονυσιακών εορτών.

Οι κούκλες Barbie και Ken της εταιρείας Mattel, από το 1959, δημιούργησαν ένα κόσμο φανταστικό για τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη και ήταν το πλέον επιθυμητό δώρο. Συντήρησαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ζωής και ενέπνευσαν νέα επαγγέλματα.

Ωστόσο, στον Ξηροπόταμο Δράμας, ο Δημήτρης Άρμεν, βρήκε έναν πιο οικείο με την ελληνική πραγματικότητα τρόπο ανακατασκευής αυτών των παιχνιδιών.

Τους έβγαλε τα πολύχρωμα ρούχα και τα μεταμόρφωσε σε φιγούρες που ξέφυγαν από μια αρχαία γιορτή. Τραγόμορφοι κουδουνοφόροι, μπαμπούγεροι και αράπηδες, που φορούν τις τρομακτικές τους μάσκες για να ξορκίσουν το κακό, αναπαριστούν έθιμα και παραδόσεις αιώνων από την περιοχή της Δράμας.

Όπως λέει ο κ. Άρμεν, κατ’ επάγγελμα χειριστής μηχανημάτων έργου, η ιδέα άνοιξε μια νέα προοπτική ή οπτική.

Κατασκευάζοντας τις λεπτομέρειες των στολών με μεγάλη ακρίβεια σε κλίμακα ένα προς ένα, με τα αυθεντικά υλικά που έχουν οι πραγματικές στολές, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και επιπλέον έχει κόστος.

Τα παραδοσιακά έθιμα του Ξηροποτάμου αναβιώνουν σε ένα σκηνικό μινιατούρα, διατηρώντας με ένα διαφορετικό τρόπο την μνήμη, μέσα από το παιχνίδι, που ταιράζει καλύτερα στην νοοτροπία του τόπου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More