Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρέσπες: Ημέρα δράσης για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Για τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις τραγικές συνέπειες από τη χρήση τους στη βιοποικιλότητα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων, στο Λαιμό της Πρέσπας. Με αφορμή την “Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων”, έγινε συζήτηση με τους μαθητές και ακολούθησε επίδειξη ανίχνευσης από ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, διοργάνωσε τη δράση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την πρακτική χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομη στην Ελλάδα από το 1993, δείχνει να εφαρμόζεται συχνά.

Η Ιόλη, ένα border collie 6,5 ετών, είναι συνεργάτιδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και έχει εκπαιδευτεί για να ανιχνεύει δηλητηριασμένα δολώματα. Μαζί με την εκπαιδεύτριά της Victoria Saravia, εντοπίζουν και απομακρύνουν δολώματα που, συχνά τοποθετούνται για να εξοντώσουν κάποιο ζώο που “ενόχλησε”, αλλά στη συνέχεια προκαλούν τον θάνατο δεκάδων ακόμα ζώων.

Φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από το σοβαρότερο καταγεγραμμένο περιστατικό δηλητηρίασης στην Ελλάδα: Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση όλες οι αποικίες του όρνιου και του χρυσαετού στα Στενά του Νέστου. Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» που αποτελείται σήμερα από την ΑΝΙΜΑ, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, την Καλλιστώ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το WWF ΕΛΛΑΣ. H Oμάδα συλλέγει δεδομένα για την έκταση του φαινομένου χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και στέλνει τεχνικές εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις προς την Πολιτεία.

Με αφορμή την Ημέρα Δράσης, κοινό δελτίο τύπου των μελών της Ομάδας Εργασίας ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα αναφέρει πως, στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξάλειψη της πρακτικής, όπως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε το 2022 και αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και η θεσμοθετήθηκαν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τα δηλητηριασμένα δολώματα, πριν αυτά οδηγήσουν σε θύματα.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως, μένει να υλοποιηθεί το βασικότερο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου: Η σύνταξη και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να ελεγχθεί στην πράξη η λειτουργικότητα της KYA .
“Ελπίζουμε η σχετική Εγκύκλιος που στάλθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από περίπου ένα μήνα (10/01/2023) να επιταχύνει τη διαδικασία” αναφέρει η Ομάδα Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως “κάποια από τα
είδη που απειλούνται από δηλητηριασμένα δολώματα, είναι κυριολεκτικά στο χείλος της εξαφάνισης
“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More