Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προχωρά η διαδικασία για την αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιόλαδου Γορτυνίας

Προχωρά η διαδικασία ώστε να υπάρξει αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιόλαδου Γορτυνίας, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του δήμου Γορτυνίας, έγινε και σχετική εκδήλωση για το θέμα.

Η Γεωπόνος Σοφία Καλαϊτζάκη, παραγωγός και η ίδια, με εμπειρία στην πιστοποίηση της ελιάς, αναφερόμενη στο χωραΐτικο Γορτυνίας, μίλησε για ένα προϊόν μοναδικό με εξαιρετικές ιδιότητες, το οποίο οφείλουν οι υπεύθυνοι να το κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ.

Η ίδια, έκανελεπτομερή αναφορά, στις διαδικασίες σύστασης «Ομάδων Παραγωγών» και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές της ελιάς, οι οποίες πρέπει να τηρούνται για ένταξη στο Μητρώο ΠΟΠ.

Έθεσε τιςπροϋποθέσεις και απάντησε τα ερωτήματα παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων.

Παράλληλα, συνέλεξε στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτηςυποβολής αίτησης καταχώρησης, ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης του ελαιόλαδου ποικιλίας χωραΐτικης, που καλλιεργείται στην περιοχή Γορτυνίας Αρκαδίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1151/2012 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έγινε γνωστό, θα απαιτηθούν, τουλάχιστον 4 χρόνια για την ωρίμανση και την τελική έκβαση της αναγνώρισης του προϊόντος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More