Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αρχή του τέλους της αντεπίθεσης του Κιέβου και η τακτική των Ρώσων που αποδίδει

Με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περπατώντας στους δρόμους του Κιεβού επιχειρεί να τονώσει το ηθικό του λαού του λέγοντας ότι θα νικήσουν στον πόλεμο με την Ρωσία. «Εννέα χρόνια και 651 ημέρες πολέμου είναι πίσω μας. Η νίκη είναι μπροστά μας. Και πώς αλλιώς; Θα μπορούσε να υπάρξει εναλλακτική λύση; Όλοι ξέρουμε», λέει σε βίντεο ο Β. Ζελένσκι.

Την ώρα που «κρέμεται σε μία κλωστή» η οικονομική βοήθεια από την δύση και τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεμένουν από κεφάλαια, με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας.

Είχαν προηγηθεί οι δραματικές δηλώσεις του προσωπάρχη του Άντριι Γερμάκ που έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου ότι το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο αν δεν λάβει τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια.

Ο Τζό Μπάιντεν από την πλευρά του πιέζει το κογκρέσο να εγκρίνει την ένεση ρευστότητας ύψους 106 δισεκατομμυριοστών δολαρίων για τις ανάγκες του στρατού της Ουκρανίας.

Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα στο Καπιτώλιο οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές βάζουν βέτο ότι θα καταψηφίσουν το νέο πακέτο στήριξης εκτός και αν υπάρξουν αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.

Την ώρα που η αντεπίθεση της Ουκρανίας στο νότο έχει επιβραδυνθεί, ο πρόεδρος Ζελένσκι με την σημερινή του παρουσία στην σύνοδο των ηγετών της G7 θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα για το Κίεβο.

Έρχεται το τέλος της αντεπίθεσης

To Κίεβο μιλά για αλλαγή τακτικής κάτι που σημαίνει ότι έρχεται το τέλος της αντεπίθεσης με την οποία φιλοδοξούσε να αλλάξει τον ρου του πολέμου.

Όπως φαίνεται στον χάρτη παρακάτω, η γραμμή του μετώπου παραμένει αμετάβλητη παρά το γεγονός ότι μαίνονται κατά μήκος της και κυρίως στα ανατολικά σφοδρές συγκρούσεις (με πράσινο κύκλο).

Είναι προφανές ότι η στρατηγική επιλογή της Ρωσίας να οχυρωθεί στις θέσεις της, απέδωσε.

Στον δεύτερο χάρτη παρακάτω, αποτυπώνεται ευδιάκριτα το αμετάβλητο της γραμμής του πολέμου. Mένει ίδιο από την αρχή του έτους παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι μεσολάβησε η ουκρανική αντεπίθεση. Τα εδαφικά κέρδη εκατέρωθεν είναι μηδαμηνά (με μπλε για Ουκρανία, με κόκκινο για Ρωσία).

Αυτό όμως το τέλμα στο μέτωπο δεν ευνοεί το Κίεβο. Χωρίς πρόοδο ρισκάρει την συνέχιση της στήριξης των δυτικών. Ήδη σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες καθυστερεί η έγκριση πακέτων στήριξης λόγω ενστάσεων για αλλαγή στρατηγικής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More