Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς το πολιτικό κλίμα στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού Φίτσο – Ο Γ. Πρεβελάκης εξηγεί στο ΕΡΤNews

O καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γιώργος Πρεβελάκης μίλησε στην εκπομπή Prime του ΕΡΤNews και στον Η. Σιακαντάρη σχετικά με το πώς το πολιτικό κλίμα στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Σχετικά με το αν η δολοφονική απόπειρα μπορεί να ρίξει τους πολιτικούς της χώρας σε ένα πιο βίαιο κύκλο αντιπαράθεσης, πιο πολωτικό, ο κ. Πρεβελάκης είπε, «ο κίνδυνος είναι προφανώς από τη μια μεριά η ηρωοποίηση του θύματος, το οποίο έχει προφανείς, συνέπειες, πολιτικές και από την άλλη η όξυνση του κλίματος. Είναι φαινόμενα κρίσης της λειτουργίας της δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι έχει προηγηθεί η οξύτητα, έχει προηγηθεί ένας λόγος επιθετικός.

Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν μπορεί κανείς να στερήσει από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να εκφράζει κριτική».

Όπως ανέφερε: «Είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας, το οποίο αφορά όλους και πρόκειται για μια ειδική χώρα. Βρισκόμαστε σε μια ζώνη ευαίσθητη της Ευρώπης…».

Μιλώντας γενικά για την Ευρώπη και αν αυτή αλλάζει, ο κ. Πρεβελάκης εξήγησε ότι: «Είμαστε σε μία φάση της ιστορίας της Ευρώπης, όπου τίθεται ξανά το θέμα “ποιο είναι το σύνορο ανάμεσα στην Δυτική Ευρώπη, στην φιλελεύθερη Ευρώπη και το χώρο της Ρωσίας“. Ένα παλιό θέμα. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χώρους, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, απλώνεται μια πολύ μεγάλη πεδιάδα, χωρίς φυσικά όρια όπου το σύνορο και το όριο πηγαινοέρχεται. Είναι σαν να έχουμε άμπωτη και παλίρροια των πολιτικών τάσεων, αν αναλογιστούμε την ιστορία».

Για το αν θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ισορροπήσει σε ένα σημείο το όριο μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας, ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως δεν ξέρουμε αν θα ισορροπήσει. «Γιατί το θέμα δεν έχει ισορροπήσει εδώ και αιώνες, είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα της γεωπολιτικής της Ευρώπης και το έχουμε μπροστά μας. Νομίζαμε ότι το είχαμε ξεπεράσει, το είχαμε ξεπεράσει άσχημα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», είπε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More