Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Ρουμελιώτης στην ΕΡΤ: Πάμε για κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας

Για το εν εξελίξει Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μίλησε ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην ΕΡΤ, αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία αλλά και τους φόβους για την επικείμενη διεθνή ύφεση το 2023.

«Το κύριο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις του Νταβός ήταν το θέμα της απο – παγκοσμιοποίησης, αλλά αυτό το θέμα άρχισε να διαμορφώνεται και να παίρνει σάρκα και οστά αν θέλετε, μετά την κρίση του της πανδημίας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά οι διάφορες χώρες κατάλαβαν ότι η παγκοσμιοποίηση είχε δημιουργήσει μέσα από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, μια μεγάλη εξάρτηση των δυτικών χωρών από την Κίνα ειδικότερα, και τις αναδυόμενες χώρες στην παραγωγή κρίσιμων αγαθών για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού τους. Με τον Ρώσο – ουκρανικό πόλεμο, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε, καθώς φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ, κυρίως από το φυσικό αέριο της Ρωσίας», δήλωσε εξ’ αρχής ο κ. Ρουμελιώτης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για γενικευμένη ύφεση το 2023

Αυτή η απο – παγκοσμιοποίηση είναι αναγκαστικό μέτρο ή είναι επιλογή η οποία θα βοηθήσει κάποιες μεγάλες εταιρείες ή πολύ ισχυρές οικονομικά χώρες και θα βοηθήσει άλλες που είναι ασθενέστερες;

«Πρώτα από όλα πρέπει να σας πω ότι πλέον το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι γεωπολιτικό. Οι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα εντάσσονται σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικό, έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Κίνας., για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο, τη γεωπολιτική τους και τη γεωστρατηγική τους και αν η Ευρώπη τελικά θα απεξαρτηθεί από τη μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα και θα παίξει ξεκάθαρα το παιχνίδι της Δύσης. Επομένως, η γεωπολιτική έρχεται να επηρεάσει αφάνταστα τους οικονομικούς κανόνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ότι μέσα από την παγκοσμιοποίηση, τη φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, το σύστημα, το παγκόσμιο είναι πιο αποτελεσματικό, παράγονται φθηνότερα τα προϊόντα μέσα από την εξειδίκευση των διαφόρων χωρών και ανάλογα με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Αυτό πλέον παύει να ισχύει πια και οι χώρες για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, την εθνική τους ασφάλεια ή την οικονομική τους ασφάλεια, επαναφέρουν δραστηριότητες οικονομικές στις χώρες τους ή και σε αυτό που λένε σήμερα το friendshoring. Τι είναι το friendshoring ατά την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών; Είναι ότι πρέπει να παράγουμε πλέον προϊόντα στα πλαίσια κάποιας μερικής παγκοσμιοποίησης που σε χώρες φιλικές, προσκείμενες προς τα δικά μας ιδανικά», συνέχισε ο κ. Ρουμελιώτης, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η παγκοσμιοποίηση.

Κλείνοντας, ο πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι οικονομικές προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 είναι απαιδιόδοξες. «Θα είναι μόλις στο 1,7% η μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, πράγμα το οποίο έχει να συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κίνα. Οι προβλέψεις θα είναι γύρω στο 2,5% – 3% και η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει 4,4%. Εν πάση περιπτώσει, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο, θα έλεγα, καλά το 2023».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More