Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Μειώνεται ο αριθμός των ψαράδων λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ψαροχώρια της Σάμου, το Πυθαγόρειο, έχουν μειώσει τον αριθμό των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, από τους 75 επαγγελματίες σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι, οι οποίοι δηλώνουν, ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, λόγω της αύξησης του κόστους στα καύσιμα, των διαφόρων τελών που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και της υπεραλίευσης, καθώς και των ζημιών στα δίχτυα από θηλαστικά, όπως δελφίνια και φώκιες.

Επιπρόσθετα, το ψάρεμα στην παραμεθόριο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, εγκυμονεί κινδύνους, αφού καθημερινά οι αλιείς έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη από την γείτονα χώρα, που τους διώχνουν από την περιοχή και τους καταστρέφουν τα δίχτυα τους.

Οι ψαράδες του Πυθαγορείου και το Ηραίου ζητούν περισσότερη βοήθεια από το κράτος για να μπορέσουν να παραμείνουν στο επάγγελμα. Ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται, αλλά και επιπλέον μέριμνα για να προστατευτεί το επάγγελμα που φθίνει, μέρα με την μέρα. «Παλεύουμε μέσα στη θάλασσα 40 χρόνια εγώ και όλη η οικογένειά μου και δε μπορούσε να εξασφαλίσουμε το μεροκάματο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων του Πυθαγορείου Σπύρος Ηλιού. Ο Γιάννης Πυργιώτης, νέος άνθρωπος, προσπαθεί να παραμείνει στο επάγγελμα, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά. «Πριν από 5 χρόνια η παράκτια αλιεία ήταν στα 15.000 σκάφη και πιστεύω, ότι σε 10 χρόνια θα μείνουν λιγότερα από 5.000. Τα έξοδα είναι μεγάλα και κανείς δεν μπαίνει στη θάλασσα», τόνισε με εμφανή απογοήτευση για το μέλλον της αλιείας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More