Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάντσεθ: Συμφωνία Ισπανίας – Γαλλίας – Πορτογαλίας για αγωγό πράσινης ενέργειας που θα ενώνει την Βαρκελώνη με την Μασσαλία

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας συμφώνησαν λίγο πριν τη σύνοδο να αντικαταστήσουν το έργο Midcat, τον ημιτελή αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ιβηρική Χερσόνησο με τη Γαλλία μέσω των Πυρηναίων, με έναν αγωγό πράσινης ενέργειας που θα συνδέει τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι λεπτομέρειες θα διαπραγματευτούν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις πρωταγωνιστές της συνάντησης συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις αρχές του μήνα ότι θα συναντηθούν για να εξετάσουν το θέμα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω πίεσης που ασκείται από την Ισπανία και την Πορτογαλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε ο Γάλλος πρόεδρος να αποδεχθεί την κατασκευή της διασύνδεσης που θα επιτρέψει τη μεταφορά πράσινου αερίου και υδρογόνου μέσω των Πυρηναίων, επειδή κατανοούν ότι είναι πολύ σημαντικό για τα σχέδια της ενεργειακής αυτονομίας του κοινοτικού μπλοκ.

(Δεν διευκρινιστηκε αν θα ειναι υποθαλάσσιος ούτε ποιος θα πληρώσει για την κατασκευή του)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More