Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεράγεβο: Η Σερβοβοσνιακή ηγεσία νομιμοποιεί τα διατάγματα που απορρίπτει η Δύση

Δύο αμφιλεγόμενοι νόμοι που υπέγραψε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ την Παρασκευή τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, οι οποίες καταγγέλλουν υπονόμευση των συμφωνιών του 1995 που τερμάτισαν τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώτος από αυτούς τους νόμους απορρίπτει την de facto εξουσία του Διεθνούς Ύπατου Εκπροσώπου σε αυτήν τη Σερβοβόσνιακή οντότητα, όπου έχει διακριτικές εξουσίες που του επιτρέπουν να ακυρώνει ή να επιβάλλει νόμους και να απολύει εκλεγμένους αξιωματούχους.

Ο δεύτερος νόμος αναστέλλει την αναγνώριση από τους Σερβοβόσνιους των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας,.

Σύμφωνα ωστόσο με τους όρους των Συμφωνιών του Ντέιτον που τερμάτισαν τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995), η Βοσνία χωρίστηκε μεταξύ σερβικής οντότητας, της Δημοκρατίας Σέρπσκα, και μιας Κροατο-Μουσουλμανικής ομοσπονδίας.

Τα δύο κείμενα, που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από τους βουλευτές της Δημοκρατίας Σέρπσκα, δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην Επίσημη Εφημερίδα, παρά τις διαμαρτυρίες από τη Δύση, που ανησυχούν ότι οι εντάσεις επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο σε αυτή τη βαλκανική χώρα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Twitter ότι ο νόμος που απορρίπτει την εξουσία του Ύπατου Εκπροσώπου “αντιπροσωπεύει παραβίαση του Συντάγματος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και υπονομεύει τις Συμφωνίες του Ντέιτον”.

Ο Γερμανός πολιτικός Christian Schmidt, ο οποίος κατέχει τη θέση του Ύπατου Διεθνούς Εκπροσώπου στη Βοσνία από το 2021, προσπάθησε να εμποδίσει την εφαρμογή αυτών των δύο κειμένων, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα με διάταγμα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά ο πρόεδρος Ντόντικ δεν το έλαβε υπόψη του. Μάλιστα, ο Ντόντικ εκτίμησε πρόσφατα με επιστολή του ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος «δεν υπάρχει».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Christian Schmidt ψήφισε επίσης ένα νέο μέτρο που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές αρχές της Βοσνίας να διώκουν πολιτικούς που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα διατάγματά του και τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ο Πρόεδρος Ντόντικ αρνείται συγκεκριμένα να αναγνωρίσει την εξουσία του Σμιτ επειδή η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου έχασε επίσημα την υποστήριξη του ΟΗΕ μετά από παρέμβαση του Πεκίνου και της Μόσχας.

Ο Ντόντικ, στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, απολαμβάνει μεγάλη επιρροή στη σερβοβόσνια οντότητα, όπου τροφοδοτεί τις ενδοκοινοτικές εντάσεις με αποσχιστικές απειλές, σημειώνει το France Presse.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More