Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Τεμπών: Προχωρά η δημιουργία δικτύου μονοπατιών

Στην ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών στον ορεινό όγκο του και όχι μόνο, του δήμου Τεμπών, με στόχο την ενίσχυση του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, προχωρά η δημοτική Αρχή με την υποβολή πρότασης που κατατέθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 798.153 ευρώ.

Όπως υπενθυμίζει, έχει ξεκινήσει σημαντικές δράσεις διάνοιξης και σήμανσης των μονοπατιών του  δήμου Τεμπών και την τοποθέτηση πινακίδων με χρήσιμες πληροφορίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους ορειβατικούς συλλόγους και περιπατητές.

«Η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης θα δώσει τεράστια ώθηση στην συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, καθώς πλέον μεγάλο μέρος των μονοπατιών του Δήμου μας θα είναι αξιοποιήσιμα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Ο πεζοπορικός τουρισμός, είναι μια μορφή τουρισμού που αφενός ταιριάζει στην γεωμορφολογία του Δήμου Τεμπών και αφετέρου βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι κύριος στόχος για το τουριστικό προϊόν.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και η προβολή δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή του δήμου μας, με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην προσέλκυση επισκεπτών – πεζοπόρων αλλά και ταυτόχρονα, εκπαιδευτικό – φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.

Οι σχεδιαζόμενες πεζοπορικές διαδρομές, με την καταγραφή και τη βελτίωση της βατότητάς τους και την κατάλληλη σήμανση, θα αποτελέσουν κύριο στοιχείο της ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Φιλοδοξούμε όχι μόνο την ανάδειξη των μονοπατιών ως περιπατητικά, αλλά να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών, καθώς και σε μορφή “trails”, όπου φιλοξενούν διάφορες δραστηριότητες, όπως ορεινό τρέξιμο-βόλτα.

Το σύνολο των προτεινόμενων εργασιών θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εναρμονισμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το υφιστάμενο τοπίο.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σχεδιάσαμε την ανάδειξη και βελτίωση δικτύου 7 επιμέρους μονοπατιών, εκ των οποίων 6 αποτελούν μονοπάτια αναψυχής και το ένα προσβάσιμο μονοπάτι σε Άτομα με Αναπηρία.

Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας και την ειδική συνεργάτη σε θέματα τουρισμού, για την αγωνιώδη προσπάθεια να ωριμάσουν την μελέτη και τελικά να καταφέρουν να την καταθέσουν έγκαιρα για χρηματοδότηση. Είμαστε ο μοναδικός δήμος του Νομού Λάρισας, αν και θεωρώ και όλης της Θεσσαλίας που καταφέραμε να καταθέσουμε ώριμη μελέτη για χρηματοδότηση και αυτό οφείλεται όπως ανέφερα στην φιλότιμη προσπάθεια υπαλλήλων, συνεργατών, μελετητών, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δασαρχείου, Δ/νση Δασών, Αρχαιολογίας και Νεωτέρων Μνημείων», επισημαίνει ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.

Από το σύνολο των περίπου 70.000 μέτρων που διαθέτει ο δήμος Τεμπών, το μελετώμενο δίκτυο  μονοπατιών είναι 46.212 μέτρα και συμπεριλαμβάνει διαδρομές σε Όλυμπο και Κίσσαβο, παραρεμάτιες διαδρομές, διαδρομές σε ενδοδασογενές περιβάλλον κ.ά., με στόχο να προσφέρει εύκολη προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή.

Η πρόταση του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθαρισμό μονοπατιών (καθαρισμό υποβλάστησης, κλαδεύσεις κλπ), τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης – πληροφόρησης και ενημέρωσης, συμπληρωματικές υποδομές ξύλινων στεγάστρων, περιφράξεων, κάδων και τοποθέτηση χημικών τουαλετών σε συγκεκριμένα σημεία των μονοπατιών, κ.ά.

Το δίκτυο μονοπατιών

Για τις ανάγκες του έργου  έχει γίνει διαχωρισμός του συνολικού μήκους του δικτύου μονοπατιών στα ακόλουθα επιμέρους τμήματα:

Η Διαδρομή 1 με τίτλο: “ΓΕΦΥΡΑ ΟΣΣΑ- ΜΠΑΡΑ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ”, έχει μήκος 1.504 μέτρα.

Οι επεμβάσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν αφορούν την αναβάθμιση του εν λόγω μονοπατιού για πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα οι εργασίες οι οποίες πρόκειται να γίνουν αφορούν την εξυγίανση του εδάφους και την διαμόρφωση κλίσεων έως 5%, την υπόβαση οδοστρωσίας και βάση οδοστρωσίας και επίστρωση με χονδρόπλακες ακανόνιστες. Σε συγκεκριμένα σημεία πρόκειται να τοποθετηθούν ξύλινα στέγαστρα, περιφράξεις και κάδοι.

Οι υπόλοιπες διαδρομές για τις οποίες πρόκειται να γίνουν εργασίες βελτίωσης τους, με σκοπό την ομαλότερη και ασφαλέστερη διέλευση των πεζών είναι:

• Η Διαδρομή 2 με τίτλο: “ΣΠΗΛΙΑ- ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ”, μήκους 13.076 μέτρα.

• Η Διαδρομή 3 με τίτλο: “ΙΤΕΑ- ΡΑΨΑΝΗ”, μήκους 6.350 μέτρα.

• Η Διαδρομή 4 με τίτλο: “ ΚΛΕΦΤΙΚΟ”, μήκους 10.014 μέτρα.

• Η Διαδρομή 5 με τίτλο: “ΠΑΤΩΜΕΝΗ- ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ”, μήκους 3.975 μέτρα.

• Η Διαδρομή 6 με τίτλο: “ ΤΕΜΠΗ- ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ”, μήκους 3.308 μέτρα.

• Η Διαδρομή 7 με τίτλο: “ΣΥΚΟΥΡΙΟ- ΣΠΗΛΙΑ”, μήκους 7.980 μέτρα.

Για τις ανωτέρω διαδρομές προβλέπονται οι εξής εργασίες :

1. Εργασίες βελτίωσης βατότητας οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες βελτίωσης – καθαρισμού από πέτρες κλαδιά και διάφορα στοιχεία τα οποία παρεμποδίζουν τους πεζοπόρους.

2. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης – πληροφόρησης και ενημέρωσης

3. Χωματουργικές εργασίες με σκοπό την βελτίωση της βατότητας των υπαρχουσών μονοπατιών για την διέλευση των πεζοπόρων.

4. Κατασκευή ξύλινων στεγάστρων, περιφράξεων, κάδων και τοποθέτηση χημικών τουαλετών σε συγκεκριμένα σημεία των μονοπατιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More