Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Ιωάννινα  

Ως θεόσταλτη είδαν την χθεσινοβραδινή βροχή οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη ξεπέρασε τα θεωρούμενα ως ανεκτά όρια από τους επιστήμονες.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα Ιωάννινα ξεπερνούν ετησίως τα όρια επιφυλακής για την αιθαλομίχλη. Ο Αρης Μπαρτζώκας, μετεωρολόγος – δημοτικός σύμβουλος εξηγεί πως τα μικροσωματίδια ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο των 35 ημερών τον χρόνο και φτάνουν τις 37 μέρες τον χρόνο.

Σε αυτό το κλίμα συμβάλλουν, οι καυστήρες, των πολυκατοικιών, η καύση τζακιών, οι ξυλόσομπες και το μικροκλίμα της περιοχής, που βοηθά στην συγκέντρωση του νέφους επάνω από την πόλη.

Πάνω από 100 γρ. αιωρούμενων μικροσωματιδίων ανά κ.μ. αέρα κατέγραφαν οι επιστήμονες, ενώ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια.

Όπως τονίζει ο κ. Μπαρτζώκας, τα 2/3 των μικροσωματιδίων είναι λεπτόκοκκα και φτάνουν στους πνεύμονες. Σε αυτήν την περίπτωση εφιστά την προσοχή των ατόμων, που έχουν κυρίως αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα να μην εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι συστάσεις αφορούν επίσης παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, προκειμένου να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους και τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Η ποιότητα του αέρα είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την υγεία, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από μια βροχή και να μένει στο απυρόβλητο ο ανθρώπινος παράγοντας, που προκαλεί ένα μολυσμένο περιβάλλον, έστω και μη ορατό άμεσα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More