Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βοστώνη η θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 6 το εσπέρας, στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, θα παιχτεί η συναρπαστική θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω». Η παράσταση αναβιώνει κατά τρόπο συγκλονιστικό τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, η οποία ζούσε μόνη στην ακριτική νησίδα της Ρω από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της και για 40 χρόνια ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, δίνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως «εδώ είναι Ελλάδα».

Δεν είναι μόνο το σενάριο του Γιάννη Σκαραγκά που δίνει αξία στην παράσταση. Είναι ασφαλώς η σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα που έπρεπε να δέσει τα λιτά στοιχεία με πλούσια συναισθήματα και κυρίως -θα λέγαμε- η ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν ο ρόλος φτιάχτηκε για αυτήν ή αυτή για τον ρόλο!

Η «Κυρά της Ρω» είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Και είναι ένας ρόλος απαιτητικότατος. Δεν είναι βιογραφικός. Αν ήταν έτσι θα αρκούσε μάλλον μία ανάγνωση του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά που έγραψε και το σενάριο.

Ο κ. Σκαραγκάς δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «το να βάζεις λόγια στο στόμα τέτοιων ανθρώπων δεν μπορεί παρά να είναι μια βαθιά ποιητική πράξη, όσο ποιητική είναι η προσπάθεια να δώσεις σημασία στα χαμένα τους χνάρια. Δεν είναι η έρευνα, αλλά η ενσυναίσθηση που κάνει τη διαφορά στο τέλος. Πρόκειται για μια διαδικασία ‘επινόησης’ της ζωής τους με βάση τα ίχνη τους. Είναι σημαντικό να καταφέρεις να εξηγήσεις τα κίνητρα ή τα αποθέματα δύναμης και πίστης τους. Αυτό είναι που με συγκινεί και θεώρησα χρέος μου να αποδώσω με ακρίβεια και σε βάθος».

Υπενθυμίζεται ότι το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο βρίσκεται στην περίβολο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη διεύθυνση 50 Goddard Avenue, Brookline MA.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More