Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συρία: Πιέσεις στην Τουρκία να ανοίξει πέρασμα για βοήθεια – Προειδοποίηση Τσαβούσογλου ενάντια σε νέο κύμα προσφύγων

Με τον ΟΗΕ να ομολογεί ότι άφησε στη τύχη του τον λαό που πασχίζει στα συντρίμμια, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία μετά τον σεισμό. Σε επαφή με το καθεστώς της Δαμασκού δηλώνει το Κρεμλίνο για την παροχή βοήθειας. Την ίδια ώρα η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει νέο προσφυγικό κύμα.

«Αποκλείεται να ανοίξει συνοριακή πύλη σε εδάφη που ελέγχονται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, εντείνονται οι εκκλήσεις για το άνοιγμα νέων διασυνοριακών περασμάτων για τη μεταφορά βοήθειας στις βορειοδυτικές ζώνες της Συρίας, ενώ οι εικόνες και οι μαρτυρίες συγκλονίζουν.

Ο φακός της διεθνούς επικαιρότητας ακολουθεί την 84χρονη Αμίνα που θρηνεί στα ερείπια του σπιτιού της στο Χαλέπι το οποίο έμεινε όρθιο στον εμφύλιο αλλά όχι και στο σεισμό.

Τα διεθνή πρακτορεία παρουσιάζουν και τον νευροχειρουργό της Συρίας που νυχθημερόν παρέχει τις πρώτες βοήθειες στους σεισμοπαθείς σε νοσοκομείο του Ιντλίμπ.  
 
Χρειαζόμαστε βοήθεια για να βρούμε τις σορούς και να ταφούν, λέει κάτοικος του Ινλίμπ και δίπλα του ένας πατέρας, δηλώνει ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως σε μια στιγμή, έχασε τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Χωρίς καταφύγιο και τρόφιμα, πασχίζουν να  επιβιώσουν 5,3 εκατομμύρια άστεγοι στα βορειοδυτικά της Συρίας. 

Οι διασώστες έχουν καταφέρει να ερευνήσουν μόλις το 5% των περιοχών που επλήγησαν.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες διάσωσης φτάνουν στο τέλος τους και ότι θα προσφέρουν βοήθεια που θα μεταφέρεται από τις κυβερνητικές περιοχές της Συρίας στις βορειοδυτικές ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

 
Πηγή: ΕΡΤ

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη
 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More