Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα βοηθήματα ακοής μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα βοηθήματα ακοής μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια πρόληψης της γνωστικής παρακμής και της άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια ακοής είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν συσκευές όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα, είχαν ευεργετικό αντίκτυπο στη νόηση, επισήμαναν οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) οι οποίοι πραγματοποίησαν την μετα-ανάλυση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών διαπιστώνει ότι συχνά, τα άτομα με άνοια αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης αρκετά χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα σημάδια είναι συχνά ανεπαίσθητα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο εντοπισμός τους μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τον έλεγχο εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς και την παροχή έγκαιρων παρεμβάσεων.

Στη νέα ερευνητική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «JAMA Neurology», οι επιστήμονες ανέλυσαν οκτώ μακροχρόνιες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε πάνω από 126.000 βαρήκοους ενήλικες, για να βρουν τη μακροπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας και της γνωστικής έκπτωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αυτών των εμφυτευμάτων μείωσε κατά 19% τον κίνδυνο άνοιας και νοητικής παρακμής σε διάρκεια 2-25 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση κοχλιακών εμφυτευμάτων και ακουστικών βαρηκοΐας βελτίωσε κατά 3% τα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες. Η μετα-ανάλυση 11 μελετών οι οποίες διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αποκατάστασης της ακοής και των βραχυπρόθεσμων αλλαγών στη βαθμολογία, έδειξε βελτίωση κατά 3% της βαθμολογίας μετά τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να «ενθαρρύνουν έντονα» τους ασθενείς τους με απώλεια ακοής να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συσκευές. Τέλος, οι επιστήμονες ζήτησαν να εξεταστεί περαιτέρω το γνωστικό όφελος τέτοιων συσκευών αποκατάστασης της ακοής σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: Independent

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More