Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία- Σεισμική δόνηση 7,8  ρίχτερ με πάνω από 1500 νεκρούς

26. χλμ, δυτικά- βορειοδυτικά της πόλεως Γκαζιαντέπ στην Τουρκία η δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε λίγο μετά τις τέσσερις τα χαράματα τους κατοίκους, που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των κατοικιών τους.

Ήδη μέσα σε δυο ώρες ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1800, σε Τουρκία και Συρία. Η δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο αργότερα, σχεδόν του ίδιου μεγέθους δεν εκπλήσσει τον Κώστα Παπαζάχο, καθηγητής γεωφυσικής στο Α.Π.Θ.. 

Τα ρήγματα της Ανατολίας δίνουν μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί από τον 10 αιώνα, αναφέρει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι μεγάλου μεγέθους μετασεισμοί είναι αναμενόμενοι στην περιοχή, και σε μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο της πρώτης δόνησης, καθώς το ρήγμα εκτείνεται σε μήκος 1000 χλμ..  

Ωστόσο, καθησυχάζει για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στον νησιωτικό χώρο της Ελλάδος, καθώς πρόκειται για διαφορετικά ρήγματα.   

Το πολύ χαμηλό επίπεδο δόμησης- κατασκευών, τα μαλακά εδάφη και οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις συνέπειες μιας τέτοιας σεισμικής δραστηριότητας.   

Η δεύτερη δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 60 χλμ. από την αρχική σε μικρό εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων και είχε αντίκτυπο σε 10 επαρχίες.

Οι ειδικοί μιλούν ακόμη και για 10.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές των συνόρων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.

Στην Τουρκία τα συνεργία διάσωσης έχουν εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις και έχουν συμμετάσχει σε αποστολές σε πολλές περιοχές, αλλά στην Συρία η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική. Μέχρι στιγμής καταγράφονται 592 νεκροί και έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου δεν υπάρχουν οι κρατικές δομές που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτήν την περίσταση.  

Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός στον Λίβανο, το Ισραήλ, έως την Κύπρο και το Κάιρο. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είπε ότι ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών, ενώ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 100 μικρότεροι μετασεισμοί.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή σε 100 χρόνια είπε ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο σεισμός του 1939 σκότωσε πάνω από 32.000 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100.000.

Τα Επίσημα στοιχεία από την Τουρκία αναφέρουν ότι 1.014 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 5.383 τραυματίστηκαν και 2.818 κτίρια κατέρρευσαν. Το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.042 τραυματίστηκαν. Εκτός από αυτούς τους αριθμούς, η υπηρεσία διάσωσης της οργάνωσης Λευκά Κράνη στα βορειοδυτικά της Συρίας σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση ανέφερε τον αριθμό των νεκρών τους σε 221, δίνοντας συνολικά 1.561 επιβεβαιωμένους νεκρούς.

45 χώρες, ακόμη και η Ουκρανία στέλνουν βοήθεια για να συμβάλλουν στο έργο διάσωσης. Φυσικά η προσγείωση των αεροσκαφών και η μετακίνηση στο έδαφος είναι προβληματική, όπως και το θέμα των logistics.

Άλλο ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία είναι ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή. Σύμφωνα με την Anastasia Zoteeva, από την ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ο σταθμός  δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More