Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εφαρμογή θα προειδοποιεί τους αγρότες για επερχόμενο παγετό 

Μια εφαρμογή που ετοίμασε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα ενημερώνει μέσω του κινητού τηλεφώνου τους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπίζουν εγκαίρως τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να προλαβαίνουν τις καταστροφές.

Η συνεργασία του ΕΛΓΑ και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας απέδωσε. Οι αγρότες θα ενημερώνονται για πιθανούς παγετούς για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται στον παγετό και αποτελεί πληγή για πολλές περιοχές. Το φαινόμενο του παγετού, παρατηρείται το χειμώνα και την άνοιξη κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν επικρατεί άπνοια και δεν υπάρχουν σύννεφα. Το πρόβλημα έγινε πλέον σύνηθες και οι αποζημιώσεις είναι τεράστιες.

Τι μπορεί να γίνει; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της εθνικής ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ελλάδας.

«Το σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της πολιτείας, προκειμένου να  έχει ένα κέντρο προειδοποίησης, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα για την προστασία».  

Αυτήν την στιγμή οι αγρότες διαθέτουν ως μέσα αντιμετώπισης του παγετού είναι οι ανεμομείκτες, αλλά στην Κ. Μακεδονία δεν επαρκούν, παρά μόνο όταν έχουμε παγετό ακτινοβολίας, δηλαδή το φαινόμενο της πάχνης. Οπότε οι ανεμομείκτες ή τα θερμαντικά σώματα δεν αρκούν για την συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες τεχνικές που έχουν δοκιμασμένα αποτελέσματα. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης αυξάνεται η αντοχή των δένδρων, ψεκάζοντας π.χ. με κάποια φτηνά υγρά όπως η μελάσα, που βελτιώνει τις συνθήκες αντοχής, σε συνδυασμό με κάποια άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην συνέχεια.

Αυτά τα μέσα θα τα εντάξουν οι καλλιεργητές από την φετινή χρονιά στο οπλοστάσιο τους, με στόχο την πρόληψη με ενεργητικά μέτρα.

«Ο συναγερμός στο κινητό θα δίνει το σήμα και  θα εφαρμόσουμε όλες τις μεθόδους που έχουμε στην διάθεσή μας. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου να ενημερώσουμε τον κόσμο για το νέο σύστημα και για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να πάρουν», είπε ο κ. Γιαννακάκης. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων οφείλεται στην μετάβαση κατά την ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων και είναι φυσικό να σημειώνονται κάποιες καθυστερήσεις έως ότου προσαρμοστούν όλοι στο νέο σύστημα. Αυτό όμως λίαν συντόμως θα ξεπεραστούν, τόνισε ο κ. Γιαννακάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More