Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το καταπράσινο νησάκι στην λίμνη Παμβώτιδα

Ένας μικρός οικισμός διαγράφεται μέσα από τα πυκνά δέντρα σε αυτήν την μικρογραφία, που οι κάτοικοι αποκαλούν το «Νησί της Λίμνης».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, ξεναγεί το κοινό στο μικρό νησί στην λίμνη των Ιωαννίνων, όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος της ζωής της κυρά-Φροσύνης και του Αλή Πασά.

Μικρό, μοιάζε να πλέει στα σκοτεινά νερά, από όπου οι κάτοικοι, ψαράδες οι περισσότεροι βιοπορίζονται.

Η Γωγώ Λεοντίου, πρόεδρος της κοινότητας του νησιού Ιωαννίνων, αναφέρει πως αν και μικρό το νησί αποτελεί πόλο έλξεως. «Όλα τα τριήμερα τα ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα, είναι γεμάτα από σχολεία και τουρίστες από το εξωτερικό». Η ζήτηση ξενώνων είναι τόσο μεγάλη που οι κάτοικοι άρχισαν να μετατρέπουν τα σπίτια τους σε ενοικιαζόμενα, ακόμη και μέσω airBNB.

Όσοι επιθυμούν να περιηγηθούν στο φυσικό περιβάλλον αρκεί ένας περίπατος για να διασχίσουν μια έκταση περίπου 2.000 τ.μ.   

Στα πλεονεκτήματα του νησιού προσμετράται ο παραδοσιακός οικισμός, με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και η ηρεμία χωρίς ήχους αυτοκινήτων, αφού τα μόνα οχήματα που υπάρχουν στο νησί είναι όσα εξυπηρετούν τις μεταφορές των προμηθειών.

Στα υπέρ είναι και η πλούσια κουζίνα που συνδυάζει τα ηπειρώτικα γεύματα και τις τοπικές λιχουδιές. Γεύματα με ψάρια και περίεργα πιάτα με βατραχοπόδαρα, που θα δοκίμαζαν μόνο στην Γαλλία, είναι στην ημερησία διάταξη.

Για εκείνους που ενδιαφέρονται για τα παλαιά κτίρια και μνημεία, πλήθος μοναστηριών καθιστούν τον οικισμό την μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα μετά το Άγιο Όρος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More