Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπερχείλισαν ποταμοί στην Ήπειρο – Κινδύνευσε ηλικιωμένη στην Κόπραινα Άρτας

Αγώνα δρόμου κάνουν τα συνεργεία της περιφέρειας Ηπείρου για τον καθαρισμό των ποταμών από κορμούς και φερτά υλικά και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Γαία.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, η ηλικιωμένη από την Κόπραινα Άρτας κινδύνευσε όταν τα νερά εισέβαλαν στο σπίτι της την ώρα που κοιμόταν. Με όση δύναμη διέθετε, κατάφερε να ασφαλίσει – με ένα τραπέζι – την είσοδο του καφενείου που διατηρεί δίπλα, για να το σώσει από τη μανία του νερού.

Οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολες ώρες, καθώς τα ορμητικά νερά περνούσαν πάνω από τη γέφυρα, αποκόπτοντας το χωριό από κάθε πρόσβαση βοήθειας για αρκετές ώρες.

Η έντονη βροχόπτωση για τέσσερις μέρες προκάλεσε υπερχείλιση των ποταμών δοκιμάζοντας τους κατοίκους στον κάμπο του Κομποτίου.

Στο Κομπότι όπου η γέφυρα κατέρρευσε για δεύτερη φορά, μετά το 2015, θα τοποθετηθεί προσωρινά μια προκατασκευασμένη τύπου μπέιλι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέας.

Οι αγρότες της περιοχής ζητούν άμεσα λύση γιατί μέχρι να αποκατασταθεί η διέλευση, θα αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να προσεγγίσουν τις καλλιέργειές τους.

Στη Θεσπρωτία, ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα με δεντροκαλλιέργειες . Είκοσι 22 χιλιάδες δέντρα, κυρίως μανταρινιές, βρίσκονται μέσα σε μια τεράστια λίμνη, πριν προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν τα δύο τρίτα της παραγωγής .

Στο Ράγιο Θεσπρωτίας, μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου, κάνουν αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν εκατοντάδες δέντρα στο ύψος του φράγματος του Καλαμά, ώστε να αποτραπεί νέα υπερχείλιση. Το πρόβλημα επιδεινώνει η νόσος των πλατάνων που πέφτουν και περιορίζουν την κοίτη του ποταμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΑΡΗΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ, ΒΑΣΩ ΓΚΟΡΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More