Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας: Έχουμε προσέγγιση γειτονιάς, δεν μας απασχολούν οι δράσεις βιτρίνας (βίντεο)

«Το πρώτο κομμάτι που εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας», είπε ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Υποψήφιος για τη Δημαρχία της Αθήνας, Χάρης Δούκας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις παρουσιάζοντας σημεία του προγράμματός του για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της Αθήνας.

«Η Αθήνα είναι μια πόλη αρκετά σκληρή όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς δείκτες. Είμαστε μια πρωτεύουσα που έχουμε τη χαμηλότερη ποιότητα οξυγόνου, που βεβαίως έχει γίνει πολύ χειρότερη σήμερα λόγω της πυρκαγιάς. Έχουμε, επίσης πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου, συγκεκριμένα 11% ανά κάτοικο, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%. Άρα πρώτη μας έμφαση είναι το οξυγόνο, είναι το πράσινο», είπε.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο και 25.000 την πενταετία, με συμπαγείς χώρους πρασίνου, κάτι που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις με υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Ριάντ, το Άμπου Ντάμπι, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να ρίξει μεσοσταθμικά τη θερμοκρασία σε μια σκληρή πόλη όπως είναι η Αθήνα, η οποία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου, μεγάλη όχληση, πολλές πολυκατοικίες, πολλή άσφαλτο. Δεν είναι κάτι ουτοπικό. Οι τρεις βαθμοί μείωση γίνονται μόνο με διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τα χρώματα, τις προσόψεις και τα δώματα. Και άλλοι δύο βαθμοί γίνονται αν πάμε σε συμπαγείς χώρους πρασίνου και τους ενισχύσουμε πολύ. 5.000 δέντρα, 1.500 έβαλε η σημερινή διοίκηση. Είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος και τον τόπο μας τον δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κοπέρνικος που δείχνει τις φωτιές, δείχνει και το 15% των χώρων της Αθήνας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πράσινο. Χρησιμοποιείται αυτή στιγμή κοντά στο 10%, άρα ένα 5% άμεσα διαθέσιμο. Αυτά είναι τα 5.000 δέντρα που είπαμε εμείς.»

Όσον αφορά τα είδη δέντρων που μπορούν να φυτευθούν, ο υποψήφιος Δήμαρχος απάντησε πως εξαρτάται από την περιοχή. «Αν είναι σε λόφους, αν είναι μέσα στον αστικό ιστό, αν είναι σε μπαλκόνια, αν είναι σε όψεις ή αν είναι σε δώματα…στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες από τώρα, θα πούμε σε ποιες περιοχές, τι τύποι δέντρων (μπορούν να φυτευθούν)».

Ο Χ. Δούκας τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης σκιάσεων στην πόλη. «Δεν έχουμε σκιάσεις, φτιάχνεται τώρα η περίφημη Πανεπιστημίου, έχει σκιάσεις; Έχουμε χώρους που είναι πάρα πολύ σημαντικοί, όπως η Ακρόπολη. Υπάρχουν σκιάσεις; Περιμένουν οι άνθρωποι δύο ώρες για να πάρουν ένα εισιτήριο μέσα στον ήλιο και λιποθυμούν. Επίσης, νερό, υγρό στοιχείο. Μπορεί κάποιος σήμερα, σε κάποιο σημείο, σε μια πλατεία της Αθήνας να βρει μια βρύση να βάλει νερό; Δημόσιες τουαλέτες; Λέω δηλαδή και κάποια μικρά, απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν υψηλό το κόστος, αλλά είναι θέματα προτεραιότητας για την καθημερινότητα των πολιτών.»

Ερωτηθείς για τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών της Αθήνας που εμποδίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών, ο υποψήφιος είπε πως η Αθήνα είναι σκληρή πόλη για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για τις μητέρες με καρότσια και τους ηλικιωμένους. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως ο Κ. Μπακογιάννης είπε ότι θα στηρίξει το αναπηρικό κίνημα, το οποίο είναι ένα κίνημα κατά του ίδιου, διότι αυτή είναι μια απόφαση που μπορεί να την πάρει ο ίδιος και να βάλουμε κάποιους κανόνες. Εμείς δεν λέμε να μην υπάρχουν (τραπεζοκαθίσματα), αλλά λέμε να υπάρχει για παράδειγμα μια συγκεκριμένη δέσμευση ότι μπορείς να βγεις έξω μόνο σε ένα ποσοστό από τον χώρο που έχεις. Αυτή η άσχημη κατάσταση ξεκίνησε με την πανδημία και μετά έμεινε. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Πρέπει κάποιος να βάλει μια τάξη άμεσα.»

Σχετικά με το κυκλοφοριακό ο Χ. Δούκας δήλωσε πως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, στην επίλυση του οποίου πρέπει να συνδράμουν η Περιφέρεια, αλλά και η Πολιτεία, τονίζοντας πως τα φανάρια έχουν ρυθμιστούν από το 2014. «Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Τροχαία να προχωρήσει σε μια επικαιροποίηση για να μπορέσουν να ρυθμιστούν καλύτερα οι σημερινές συνθήκες και να βοηθήσουν τον κόσμο. Απλή λύση, σχεδόν μηδενικό κόστος».

«Το να έχεις θερμοκρασία -5 βαθμούς Κελσίου, το να βάλεις 5.000 δέντρα τον χρόνο, είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο είναι έργο ζωής γιατί είναι οξυγόνο. Εμάς, η προσέγγισή μας είναι προσέγγιση γειτονιάς. Οι μετασχηματισμοί πρέπει να ξεκινήσουν από τις γειτονιές και να αγκαλιάσουν όλη την Αθήνα. Διότι δεν μας απασχολεί να κάνουμε κάποιες δράσεις βιτρίνας, κάποιες δράσεις οι οποίες θα αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή, που μπορεί να την ανυψώσουν αλλά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

«Τι εξυπηρετεί τελικά η πολύ μεγάλη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, όταν υπάρχουν άλλες περιοχές όπως η Σόλωνος που δεν έχουν καθόλου πεζοδρόμια. Άρα είναι θέμα προτεραιοτήτων και είναι θέμα διαβάθμισης. Εμείς λέμε ότι οι μεγάλες προτάσεις θα ξεκινήσουν από τις γειτονιές οι οποίες έχουν αφεθεί».

«Βεβαίως, η Αθήνα είναι μια πόλη η οποία δεν μπορεί να είναι μόνο τουριστική, δεν μπορεί κάποιες περιοχές να είναι μόνο ένα διασκεδαστήριο, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα Airbnb. Η Αθήνα δεν πρέπει να είναι μόνο μία πόλη με επισκέπτες και όχι κατοίκους. Και εδώ είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο: Η φέρουσα ικανότητα που τη μελετάνε όλες οι πόλεις, το ποσοστό που μπορεί να είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση και το ποσοστό που μπορεί να είναι στις μόνιμες κατοικίες και τα κίνητρα που δίνουμε σε νέους ανθρώπους να ζήσουν στο κέντρο της πόλης για να δώσουν ζωή και να μειώσουν και την εγκληματικότητα και όλα τα άλλα προβλήματα που πολλές φορές υπάρχουν».

Η ασφάλεια είναι επίσης στις προτεραιότητες του υποψηφίου Δημάρχου. «Δεν μπορεί μια οικουμενική πόλη όπως η Αθήνα να μην είναι ασφαλής και γι αυτό και έχουμε ανοίξει ένα ολόκληρο πλαίσιο δράσεων και μέτρων. Το πρώτο είναι βεβαίως Δημοτική και Ελληνική Αστυνομία, κοινές περιπολίες. Νομίζω υπήρχε και ένα μνημόνιο, αλλά δεν προχώρησε. Δεύτερο είναι φως, πολύ φως. Το έγκλημα ανθεί στο σκοτάδι, άρα φώτα. Τρίτο είναι οι γειτονιές, οι πλατείες να έχουν συνέχεια ζωή με διάφορες δράσεις, με πολιτισμό. Και το κομμάτι αυτό (της εγκληματικότητας), νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να το δούμε και από το κομμάτι των κοινωνικών ανισοτήτων, την πηγή του κακού δηλαδή. Και πώς μπορούμε μια πόλη που είναι πάρα πολύ ακριβή και έχει πολύ ακριβό κόστος ζωής να την ενισχύσουμε».

Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Η. Κασιδιάρη για την Δημαρχία της Αθήνας, ο Χ. Δούκας απάντησε πως η παράταξη του Η. Κασιδιάρη είναι χρόνια στον Δήμο και πως πλέον το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει, αλλά τι έχει κάνει μέχρι τώρα. «Λύθηκε το πρόβλημα της ασφάλειας και σε περιοχές, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα, τόσα χρόνια που υπάρχει αυτή η παράταξη στον δήμο της Αθήνας; Εμείς λοιπόν λέμε ότι εμείς μπορούμε να το λύσουμε και έχουμε σχέδιο δράσης και προτάσεις και γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να μας ψηφίσει όχι μόνο για το οξυγόνο αλλά και για το αξιακό που είναι η ασφάλεια, η δημοκρατία και η ελευθερία μας».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα συνεχίσει το έργο του Μεγάλου Περιπάτου σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Έχω καταλάβει από τον κύριο Μπακογιάννη ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στο βασικό κομμάτι της Πανεπιστημίου, οπότε θα συνεχίσουμε και εμείς με μια άλλη προσέγγιση, μια άλλη κατεύθυνση, η οποία δεν αφορά σε μεγάλα έργα βιτρίνας, αλλά θα δώσουμε τα χρήματα στις γειτονιές και σε μετασχηματισμούς που αφορούν τους πολλούς».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More