Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος»

Από την Πλάκα Λιτοχώρου πριν από 16 χρόνια ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την προστασία του δασικού πλούτου του Ολύμπου.

Η συμμετοχή των πολιτών στο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, είναι η πλέον σημαντική προσφορά.

Ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας, εξηγεί πως λειτουργούν τα παρατηρητήρια του βουνού.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας υπέδειξε ένα σημείο στρατηγικής σημασίας, από το οποίο μπορεί να δεις σχεδόν όλον τον Ανατολικό Όλυμπο. Εκεί από τις 10 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, δηλαδή σε δύο βάρδιες των 5 ωρών, μια ομάδα ή ένα άτομο με κιάλια παρακολουθεί το βουνό. 

Από το σημείο για την επόπτευση της περιοχή, οι εθελοντές επιβλέπουν αυτό το ξεχωριστό μνημείο της φύσης.   

Από τον Ιούνιο έως τις 10 Σεπτεμβρίου με δυο βάρδιες καθημερινά, οι ομάδες παρατηρούν την γύρω περιοχή και τον Όλυμπο και σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας εστίας καπνού ή φωτιάς ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες για να αναλάβουν δράση. Στην συνέχεια η πυροσβεστική με βάση τις πληροφορίες από το παρατηρητήριο, ξέρει πόσο μεγάλη είναι η φωτιά, σε ποια κατεύθυνση κινείται, πόσο γρήγορα και αποφασίζει πόσα οχήματα θα στείλει, γεγονός που παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχή κατάσβεση.

Η ιδέα «γεννήθηκε» το 2007, με τις καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο και οι κάτοικοι της Πιερίας ανησύχησαν ότι μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και εκεί. Έκτοτε περίπου 2.500 οικογένειες έχουν δηλώσει συμμετοχή μέσω μιας συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και αφιερώνουν τον χρόνο τους στην εθελοντική πυροπροστασία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More