Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ. Τσούκας στο Πρώτο: Θετική και πρωτότυπη η δέσμευση του ΠΘ για τον γάμο ομοφύλων – Ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια (audio)

Θετική και πρωτότυπη χαρακτήρισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής Οργανωσιακών Σπουδών στο University of Warwick της Βρετανίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, εξήγησε ότι αξιολογεί τη δέσμευση αυτή θετικά, καθώς αυτή είναι η τάση στον σύγχρονο κόσμο αλλά και γιατί σε αξιακό επίπεδο θεωρεί απολύτως θεμιτό και ορθό για μία φιλελεύθερη πολιτεία να κατοχυρώνει αυτό το δικαίωμα σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ η πρωτοτυπία έγκειται, σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο ότι προέρχεται από τον επικεφαλής ενός συντηρητικού κόμματος.

«Δεν έχουμε συνηθίσει από συντηρητικά κόμματα τέτοιες πρωτοβουλίες» σημείωσε, θυμίζοντας ότι οπουδήποτε υπήρξε αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλίας στη δεκαετία του 1960 μέχρι τη θέσπιση γάμου ομόφυλων ζευγαριών, η πρωτοβουλία πάντοτε ερχόταν από κεντροαριστερές κυβερνήσεις, το Εργατικό Κόμμα στη Μεγάλη Βρετανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία και ούτω καθεξής.

«Το να έχεις ένα συντηρητικό κόμμα το οποίο να ηγείται μιας τέτοιας προσπάθειας είναι άκρως πρωτότυπο και βεβαίως δείχνει και την ευρύτητα του κ. Μητσοτάκη, διότι μπορεί ταυτοχρόνως να απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια. Με το θέμα αυτό, των φιλελευθέρων δικαιωμάτων να απευθύνεται σε ένα φιλελεύθερο, κεντρώο και αριστερό ακροατήριο και συγχρόνως δίνοντας έμφαση σε θέματα δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας, να απευθύνεται και σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο. Αυτό εξηγεί εν μέρει και τον εκλογικό του θρίαμβο» υποστήριξε ο κ. Τσούκας.

Ακόμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα του 2023 είναι μία πολύ διαφορετική χώρα από την Ελλάδα του 1974 και πως αποτελεί γεγονός που δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Αριστεράς.

«Όσοι από εμάς ενηλικιώθηκαν μετά τη μεταπολίτευση το έχουμε ζήσει αυτό. Έχει ενδιαφέρον η τηλεοπτική σειρά “Τα καλύτερά μας χρόνια”, είναι η σειρά της γενιάς μου, βλέπεις το πώς φιλελευθεροποιήθηκε η μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό το βλέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις. Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα είναι μία πορεία, μια τροχιά διαρκούς φιλελευθεροποίησης. Εντάθηκε στη δεκαετία του 1980 με το ΠΑΣΟΚ, με την αλλαγή του νόμου περί οικογενειακού δικαίου και στη συνέχεια πάντοτε όλες οι κυβερνήσεις φιλελευθεροποιούσαν το σύστημα διότι αυτή ήταν η απαίτηση ημών των πολιτών. Άρα αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε μία κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης» ανέφερε ο κ. Τσούκας. Σε ένα πιο φιλοσοφικό επίπεδο, προσέθεσε, αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, το υπόστρωμα της φιλελευθεροποίησης, είναι η αναζήτηση μιας πιο αυθεντική ζωής σε αντιδιαστολή με την ύπαρξη των συμβατικών γάμων.

«Τώρα θέλουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε. Να μην ντρεπόμαστε να βγαίνει κανείς δημοσίως με την όποια σεξουαλική ταυτότητα διαθέτει και να γίνεται αποδεκτός. Αυτό, τη σημερινή εποχή η Ελλάδα η σημερινή, κατά τούτο, πολιτισμικά, αξιακά, φιλοσοφικά είναι μια πολύ πιο χαλαρή χώρα και επιτρεπτική και ανεκτική απ’ ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. Ο κύριος Μητσοτάκης, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος το έχει καταλάβει καλύτερα από άλλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκας.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο καθηγητής, όσο τα συντηρητικά κόμματα προσχωρούν σε πιο φιλελεύθερες αντιλήψεις, τότε συναντούν πιο δεξιές, συντηρητικές, ακροδεξιές αντιδράσεις, γι’ αυτό και διογκώνονται κόμματα στα δεξιά τους και προσέθεσε «στην Ελλάδα έχουμε τρία τέτοια κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «βαδίζει προς την αποσύνθεση».

«Δεν λέω κάτι καινούργιο, νομίζω ότι αυτή η άποψη είναι η πλέον έγκυρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ εννοούμε τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, είναι κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4, 5 και 7% πάντα θα υπάρχει θεωρώ, διότι αυτό το κομμάτι της λεγόμενης Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά ως κόμμα εξουσίας, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια, είναι σε μία πορεία αποσύνθεσης, διότι πρέπει να δούμε το πώς ωθήθηκε στην εξουσία ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Καβάλησε το αντιμνημονιακό κύμα. Αυτό ήταν η έκφραση της διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας σε εκείνα τα συμφραζόμενα της δεκαετίας του 2010, η οποία τον εκτόξευσε στην εξουσία. Δυστυχώς έγινε κακή διαχείριση εκ μέρους της ηγεσίας του. Αυτό το νεότευκτο κόμμα εξουσίας ήθελε πλέον άλλη διαχείριση» υποστήριξε ο κ. Τσούκας.

«Το 2019, έγραψα στην Καθημερινή ένα άρθρο και είπα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε τη διαμάχη που βλέπουμε σε όλα τα κόμματα τα αριστερά και τα οικολογικά. Το είδαμε με τους Πράσινους στη Γερμανία, τη διαμάχη των Ρεαλιστών και των Φονταμενταλιστών. Στους Πράσινους ξέρουμε ότι επικράτησαν οι Ρεαλιστές και συνήθως σε ένα κόμμα εξουσίας επικρατούν οι ρεαλιστές, αυτοί δηλαδή που βάζουν νερό στο κρασί τους γιατί θέλουν να διεκδικήσουν εκ νέου την εξουσία. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχαμε αυτό, είχαμε μια αναποφασιστικότητα, είχαμε έναν Τσίπρα ο οποίος δεν μπορούσε να επανεφεύρει τον εαυτό του, εγώ προσωπικά το εξηγώ αυτό, δεν έχει τη διανοητική ωριμότητα και βάθος ο κ. Τσίπρας για να επανεφεύρει τον εαυτό του. Δεν έχει επίσης τις διανοητικές εφεδρείες» ανέφερε ο κ. Τσούκας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More